Uutiset

Selonteko: Ammatti- ja korkeakoulutus katkeaa liian usein

Helsinki,
(STT)

Suomalaisen koulutuksen ongelma on ammatti- ja korkeakoulutuksen yleinen keskeyttäminen, kertoo hallituksen koulutuspoliittinen selonteko. Osittain tämän takia suomalaisten koulutustaso ei ole noussut odotetulla nopeudella. Hallitus luovutti selonteon torstaina eduskunnalle.

Opetusministeri Antti Kalliomäen mukaan erityisesti miesten kohdalla tilanne on hankala: koulutustason nousu on jopa pysähtynyt. Neljännekseltä 30-34-vuotiaista miehistä puuttuu kokonaan peruskoulun jälkeinen tutkinto.

Selonteon mukaan ammatillisen tai korkeakoulutuksen aloittaneista vain 70 prosenttia suorittaa tutkinnon. Kalliomäki kertoi, että vuosittain koulutuksen keskeyttää kaikkiaan noin 30 000 opiskelijaa, joista vain noin kuudennes vaihtaa opiskelualaa tai -paikkaa.

Vaikka keskeyttämiset sattuvat vasta ammatti- ja korkeakouluissa, Kalliomäen mukaan niiden ehkäisyn voi aloittaa paljon aiemmin. Yksi tärkeistä keinoista on koulupäivän rakenteen uudistaminen sellaiseksi, että oppilaat viihtyvät koulussa Kalliomäen mukaan viihtyminen ja oppiminen liittyvät läheisesti toisiinsa.