Talous

Liikanen vauhdittaisi Euroopan talouskasvua kilpailua lisäävin uudistuksin

TS/Arto Takala<br />Paavo Okko (vas.) ja rehtori Tapio Reponen (oik.) Turun kauppakorkeakoululta toimivat Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen isäntinä tämän pitäessä keskiviikkona luennon kauppakorkeakoulun opiskelijoille.
TS/Arto Takala
Paavo Okko (vas.) ja rehtori Tapio Reponen (oik.) Turun kauppakorkeakoululta toimivat Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen isäntinä tämän pitäessä keskiviikkona luennon kauppakorkeakoulun opiskelijoille.

MARIA SILANDER

Euroopan talouskasvun perustasoa pitäisi nostaa lisäämällä kilpailua palvelu- ja hyödykemarkkinoilla, vaatii Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen .

- Euroopan kasvupotentiaali pitäisi saada paranemaan. Tähän päästään lisäämällä kilpailua ennen kaikkea palvelumarkkinoilla, Liikanen totesi.

Kilpailua lisäämällä saadaan Liikasen mukaan hinnat laskuun ja uudet yrittäjät pääsevät markkinoille.

Hintojen lasku lisäisi kansalaisten reaaliansioita ja kysynnän kasvu lisäisi työpaikkojen määrää.

- Kaupan avaaminen kilpailulle on talouden kehityksen kannalta elinehto, Turun kauppakorkeakoululla keskiviikkona vierailuluennon pitänyt Liikanen sanoi.

EU:n tarkoituksena on ollut vapauttaa palvelujen tarjonta yli kansallisten rajojen, mutta useiden jäsenmaiden vastustuksen vuoksi tavoitteista on jouduttu joustamaan. EU saa syksyllä päätettäväkseen kevennetyn version palveludirektiivistä.

Euroalue kahden prosentin vauhdissa

Euroopan talousnäkymät ovat kirkastuneet viime kuukausina. Viimeksi tiistaina Saksan elinkeinoelämän lähiajan odotuksia odotuksia mittaava ifo-indeksi kipusi parhaalle tasolleen 15 vuoteen. Euroalueen suurimman talouden Saksan talouskasvu uskotaan lähtevän vihdoin vauhtiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tuore ifo-indeksi vahvistaa kuvan, joka viime kuukausina on saatu Euroopan talouskehityksestä. Useissa barometreissa yritysten arviot tulevasta ovat olleet viime aikoina johdonmukaisesti parempia kuin aiemmin, Liikanen sanoo.

Liikanen tosin muistuttaa, että talousennuste ei ole sama kuin tilasto. Tilastoja vielä odotellaan.

Suomen Pankin arvion mukaan euroalueen kasvu on tänä vuonna noin 2,2 prosenttia ja Suomen talouskasvu 3,4 prosenttia.

Myös maailmantalousnäkymät ovat Liikasen mukaan hyvät, vaikkakin Yhdysvaltain valtaisat alijäämät ja kehittyvien maiden vientivetoiset ylijäämät tuovat epävarmuutta. Epätasapainoa tuovat tekijät pitäisi saada hoidettua kuntoon, jotta maailmantalouden kasvu ei vaarantuisi. Myös öljyn raju hinnannousu tuo oman riskinsä.

- Öljyn hinnannousulla on riskinsä vaikuttaa kasvuun. Toinen riski on, että se vaikuttaa inflaatiota nostavasti, Liikanen tunnustaa.

EKP:n johtokunnassa istuvan Liikasen mukaan euroalueella on tähän asti pysytty inflaatiotavoitteessa kohtuullisesti, kun tarkastellaan inflaatiovauhtia "keskipitkällä" aikavälillä.

Aktiivisemmaksi keskustelijaksi

Liikasta on viime aikoina arvosteltu siitä, että hän olisi edeltäjästään Matti Vanhalasta poiketen pitänyt pääjohtajana matalaa profiilia ja pysytellyt talouspoliittisen keskustelun ulkopuolella. Liikanen kiistää väitteet, mutta lupaa, että keskuspankki ottaa jatkossa nykyistä ahkerammin osaa julkiseen keskusteluun. Ehtona tosin on, että keskustelun aihe kuuluu keskuspankin asiantuntemusalueeseen.

- Tarkoitus on olla tulevaisuudessa näkyvämmässä roolissa, joskin tilanteesta riippuen. Suomen Pankin pitää valita kommentoitavakseen vain ne alat, joista sillä on asiantuntemusta.

Liikanen lupaa Suomen Pankilta aivan lähiaikoina kannanoton pääomaveroon.

- Tulemme ottamaan tähän kantaa viikon, kahden sisällä.

Sen sijaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan viime viikolla esittämään vaatimukseen tasaveromallin käyttöönotosta ja verovähennysten poistamisesta Liikanen ei ota kantaa. Hän ainoastaan muistuttaa, että verovähennyksillä on toki yhteys veroasteeseen.

- Pitää muistaa, että mitä enemmän on vähennyksiä, sitä korkeammat on veroasteet. Ja mitä laajempi on veropohja, sitä matalampi on veroaste.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy