Uutiset

Vike-Freiberga ja Halonen
toivovat naista YK:n pääsihteeriksi

Lehtikuva
Lehtikuva

Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga ja presidentti Tarja Halonen ovat yhtä mieltä siitä, että seuraava YK:n pääsihteeri saisi mieluusti olla nainen.

Vike-Freibergaa on povailtu Kofi Annanin seuraajaksi, kun tämän kausi päättyy joulukuussa. Hän on ilmoittanut epäsuorasti olevansa tehtävästä kiinnostunut. Presidentti toi kuitenkin tiistaina Helsingissä esille, että YK:n johtaja on perinteisesti valittu vuorotellen eri alueilta ja nyt olisi Aasian vuoro.

Vike-Freiberga ja Halonen vastasivat toimittajan kysymykseen, joko he ovat keskustelleet keskenään, kummasta tulee seuraava pääsihteeri. Halonen totesi huvittuneena, että olisi mielenkiintoista, jos päätös olisi niin helppo.

- Asiasta on liian aikaista keskustella. On kuitenkin positiivista, että katsotaan olevan jo aika valita pääsihteeriksi nainen, sanoi Halonen.

Pääpaino Vike-Freibergan ja Halosen tapaamisessa Presidentinlinnassa vaikutti olevan talousasioilla. Latvian talouskasvu oli viime vuonna EU:n nopeinta, ja Vike-Freiberga totesi maan pyrkivän jatkossakin ripeään kasvuun. Elintason koheneminen olisi hänen mukaansa myös keino pitää maassa työvoimaa, joka tätä nykyä lähtee sankoin joukoin työn perässä muualle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On suuri haaste, että menetämme ihmisiä, joita olemme kouluttaneet. Mutta ihmisten valinnan vapaus on olennainen asia, Vike-Freiberga vastasi kysymykseen, mitä työvoiman lähtö merkitsee Latvialle.

Latvian presidentti kiitteli Suomea siitä, että täällä on omaksuttu työvoiman vapaan liikkuvuuden periaate. Suomi luopuu vappuna siirtymäajoista, jolloin uusien EU-maiden työntekijöiden tulo Suomeen vapautuu. Latvia on ollut EU:n jäsen vuodesta 2004.

"Suomi esimerkki menestyjästä"

Vike-Freibergan mukana matkustaa latvialainen talouselämän valtuuskunta. Halonen sanoikin, ettei vierailu ole vain presidenttien tapaaminen, vaan se auttaa toivottavasti luomaan myös taloudellisia suhteita. Vike-Freiberga toi esiin, että monet suomalaiset hyödyntävät jo nyt tyytyväisenä Latvian markkinoita.

Vike-Freiberga suitsutti myös auliisti Suomen talouselämää. Hän sanoi Suomen olevan esimerkki maasta, joka on pienestä koostaan huolimatta pystynyt menestymään.

- Teillä on hienoja tuotteita, joita voi viedä maailmalle. Meillä on Suomelta paljon opittavaa, presidentti sanoi.