Uutiset

Loimaan seutukunta natisee
liitoksistaan kuntauudistuksen alla

EEVA SUOJANEN

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on natisuttanut Loimaan seutukunnan rajoja ja vaikuttanut ilmapiiriin. Uudistuksen pelossa tai huumassa seutukunnan kunnista kolme - Aura, Pöytyä ja Yläne - on ilmaissut halukkuutensa siirtyä Turun seutukuntaan.

Myös Loimaan seutukunnan kehittämiskeskus on saanut "kapinakunnilta" kritiikkiä.

Valtiovalta on pannut seutukuntasiirrot jäihin ainakin vuoteen 2008 asti, mutta Loimaan seutukunnassa pelkkä esitys on aikaansaanut repivää keskustelua

- Keskustelussa esillä eivät ole olleet sisällöt, vaan hallinto. Se on harmillista, sillä energia valuu hukkaan, sanoo kehittämisjohtaja Timo Aro konsulttiyritys Net Effectistä.

Aro selvitti Loimaan seutukunnan kehittämiskeskuksen toiminnan vaikuttavuutta. Hän esitteli arviointinsa kuntien edustajille Marttilassa.

- Hallituksen kaavailema kunta- ja palvelurakenneuudistus tuli seutukuntien kehittämisen kannalta onnettomaan aikaan. Se lamautti tulevaisuustyön, jonka pitäisi olla parhaassa iskussa uuden EU-ohjelmakauden alkaessa 2007 alusta. Euroopan unionissa eletään seitsemän vuoden sykleissä, joten lamaannus voi pilata koko seuraavan ohjelmakauden, Aro sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loimaan seutukuntaan kuuluu 10 kuntaa, jotka kaikki ovat jäseninä myös kehittämiskeskuksessa. Varsinais-Suomessa seutukuntia hallinnoivat kehittämiskeskukset, jotka ovat jonkinlaisia mini-maakuntaliittoja.

Timo Aro haastatteli arviointiaan varten kuntien, yrittäjäyhdistysten, rahoittajien ja viranomaisten edustajia. Kaikki antavat kehittämiskeskukselle hyviä arvosanoja yrityspalveluista ja edunvalvonnasta.

Alueelle saatu

hyvin hankkeita

Aluekehityksestä kunnilla on eriäviä mielipiteitä. Kritiikkiä kunnilta tulee siitäkin huolimatta, että seutukunnalle on hyvin onnistuttu imuroimaan hanke- ja tukirahoja väestöosuutta enemmän. Tukitehokkuus Loimaan seutukunnassa on tällä vuosituhannella ollut Turkuun verrattuna seitsemänkertainen ja Saloon verrattuna nelinkertainen. Uusia tai uusittuja työpaikkoja hankkeilla on saatu yli 700.

- Seutukunnassa pitäisi pikaisesti käydä keskusteluja kehittämiskeskuksen roolista ja tehtävistä. Nykyinen seutukuntajako on mahdollistava tekijä, etenkin kun ensimmäistä kertaa Loimaan seutu on pääsemässä tukialueeksi, ja saamassa lisätukia. Nykytila ei estä Auran, Pöytyän ja Yläneen yhteistyötä Turun suuntaan, Aro kannusti.

Aron mukaan kunnilla on iso yhteinen haaste ja menestyksen edellytys: ammattikorkeakoulun ja ammatti-instituutin jatko pitää turvata.

Luitko jo nämä?