Uutiset

Vanhanen halusi
ja sai valtakirjan

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen halusi ja sai puoluevaltuustolta valtakirjan kuntauudistuksen käynnistämiseksi. Nyt Vanhasella on valtuus valmistella puitelaki. Siitä tullee Vanhasen, hänen hallituksensa ja keskustan vaalivuoden miehuuskoe.

Kemissä kokoustanut keskustan puoluevaltuuskunta puhui vain yhdestä asiasta. Kuntauudistus oli viikonvaihteen teema.

Käsikirjoitus piti. Vanhanen ja hänen kunnallispoliittinen vahtikoiransa, alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen valvoivat tarkasti kokouksen kulkua.

Kenttä sai puhua ja kirjoittaa mietteitään puoluesihteeri Eero Lankian pohjustamaan julkilausumaan. Manninen kuitenkin huolehti siitä, että kaikki mahdolliset takaportit jäävät auki. Kannanoton kireiden lauseiden perästä löytyy keskustan ministeriryhmän mentävä aukko. Aukko on riittävän suuri.

Vanhanen tietää, että oppositio saattaa vaalien lähetessä hypätä pois kuntakelkasta. Siinä on Vanhasen riski ja mahdollisuus, sen hän tunnusti epäsuorasti kokouksellekin.

- Viime kädessä hallitus vastaa esityksestä.

Viime kädessä saattaa tarkoittaa, että puitelaista sopivat ja ottavat poliittisen vastuun Vanhanen, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja EeroHeinäluoma ja ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Jan-Erik Enestam tai hänen seuraajansa.

Toinen vaihtoehto on hankkeen mahalasku, jossa ruvelle menisivät sekä Vanhanen että punamultayhteistyö.

HEIKKI VENTO