Uutiset

Pyöriäistarkkailijat aloittivat työnsä

PEKKA SIIKAVIRTA

Suomen pyöriäistentarkkailijat on valittu. Biologi Markku Lahtinen ja iktyonomi Petteri Karttunen aloittivat työssään Varsinais-Suomen TE-keskuksella viikko sitten.

Pyöriäistarkkailijoille on toistaiseksi annettu työrauha, jotta he pystyvät syventymään työsarkaansa, kertoo kalatalousjohtaja Kari Ranta-Aho TE-keskuksesta.

- Hakemuksia tuli viisikymmentä. Kuusi sopivinta henkilöä kutsuttiin haastatteluun. Mukana oli paljon ylikoulutettuja hakijoita tohtoreista lähtien sekä sellaisia, jotka eivät ole koskaan olleet koko alan kanssa tekemisissä.

Valituista Karttunen on aikaisemmin työskennellyt Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella Rymättylässä ja hänellä on kokemusta tieteellisten kalanäytteiden otosta.

Lahtisella taas on kokemusta meriltä ja hän on myös kouluttanut Linnanmäen Sea Lifen oppaita.

- Viranhoidossa katsottiin eduksi, että on joskus nähnyt pyöriäisen tai ollut tekemisissä merinisäkkäiden kanssa. Myös merikokemusta on hyvä olla, ettei tule heti merisairaaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesäksi merille

Tällä hetkellä pyöriäistarkkailijat ovat turvallisuuskoulutuksessa ja huhtikuun aikana on tarkoitus laatia ensimmäinen luonnos tarkkailuohjelmasta.

Toukokuussa viranhaltijat ottavat tuntumaa meriympäristöön ja lähtevät tutustumaan kalastajiin.

Virankuvaan kuuluu kiertää kesäisin kalastusalusten mukana tutkimassa, näkyykö pyöriäisiä.

- Kalastajat suhtautuivat aluksi epäilevästi tarkkailijoiden mukanaoloon, mutta eiköhän se siitä lähde kulkemaan. Oletamme, että pyöriäisiä ei verkkoihin joudu, eikä kalastajilla ole näin ollen mitään pelättävää, Ranta-Aho huomauttaa.

Pyöriäistarkkailijoiden virat perustettiin EU:n vaatimuksesta jokaiseen Itämeren rannikon jäsenvaltioon.

Taustalla on huoli, että uhanalaisia, hammasvalaisiin kuuluvia eläimiä jää kalastajien verkkoihin. Suomen alueella pyöriäishavaintoja tehdään vuosittain vain muutama.

- Virkaan valittujen ainoa tehtävä ei ole pyöriäisten tarkkailu. Verkkoihin pyöriäisiä tuskin jää, vaikka muutamia yksilöitä merialueillamme saattaa uida.

- Verkoista löytyy sivusaaliina kuitenkin kaikenlaista muuta, josta voidaan ottaa tieteellisiä näytteitä, Ranta-Aho toteaa.

Varsinainen pyöriäistentarkkailu alkaa kesäkuun ensimmäisenä ja päättyy syyskuun 30. päivänä.

Tarkkailtava alue sijaitsee 59. leveyspiirin pohjoispuolella, mutta aivan summanmutikassa pyöriäistarkkailijat eivät lähde merille.

- Ensin kartoitamme missä merialueilla ja milloin pyöriäiset liikkuvat. Kartoituksessa käytetään hyväksi merikalastuksen historiallista saalistietoa, kalatalousjohtaja KariRanta-Aho selvittää.