Uutiset

Iranilla kuukausi aikaa sulkea ydinohjelmansa

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki ilmoitti maansa ydinkannan Genevessä torstaina.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki ilmoitti maansa ydinkannan Genevessä torstaina.

YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata ja Saksa kokoontuivat torstaina Berliiniin pohtimaan mahdollisia jatkotoimia Irania vastaan, jollei se luovu ydinohjelmastaan.

Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi, että myös pakotteiden asettamista voidaan harkita.

Erilaisia arvioita

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tosin kertoi Venäjän pysyvän pakotteita vastustavassa kannassaan, sillä se ei usko, että pakotteet auttaisivat asioiden selvittämisessä.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa kannanoton, jossa vaaditaan Irania luopumaan uraanin rikastamisesta 30 päivän kuluessa. Irania ei kuitenkaan uhata pakotteilla. Kannanoton mukaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein on määrä kuukauden kuluttua arvioida, onko Iran luopunut uraanin rikastamisesta. Sen jälkeen selvityksestä keskustellaan turvallisuusneuvostossa.

Valinta edessä

Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mukaan Iranin pitää nyt valita, tekeekö se ydinvoimaohjelmansa suhteen yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa vai eristäytyykö se. Britannian ulkoministerin mukaan Iran on arvioinut väärin kansainvälisen yhteisön reaktion päätökselleen jatkaa ydinohjelmaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- He ajattelivat, että kansainvälinen yhteisö jakautuisi tässä asiassa kahtia, mutta yhteisöstä on todellisuudessa tullut entistä yhtenäisempi, Straw sanoi.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice piti turvallisuusneuvoston yhtenäisyyttä tärkeänä.

Iran ilmoitti heti YK:n kannanoton jälkeen, ettei se aio luopua oikeudestaan rikastaa uraania rauhanomaisiin tarkoituksiin, ja muistutti, ettei sen ydinohjelma tähtää ydinaseiden hankkimiseen.

- Emme aio missään tapauksessa lopettaa uudelleen rikastamista, Irania IAEA:ssa edustava Ali-Agsar Soltanieh sanoi.

Syytöksiä USA:han

Iranin YK:n-suurlähettiläs Javad Zarif syytti Yhdysvaltoja turvallisuusneuvoston manipuloinnista. Neuvoston toiminta on Zarifin mukaan kaksinaismoralistista, koska Israelin oletettuja ydinaseita ei ole tutkittu.

- Iran tunnetaan maana, joka on allerginen painostukselle, uhkauksille ja pelottelulle, Zahir muistutti tiedotustilaisuudessa. Iran oli pyytänyt lupaa puheenvuoroon turvallisuusneuvostossa, mutta sitä ei sille myönnetty.