Talous

Väki hakeutuu pois
Salon sokeritehtaalta

PÄIVI PALM

Salon sokeritehtaan yt-neuvottelut ovat viimeistä sinettiä vaille valmiina. Lopullisesti tehtaan väen kohtalot ratkeavat ensi viikolla. Pääluottamusmies Timo Jousikivi sanoo, että yt-menettely koskee koko lopetettavan tehtaan henkilöstöä. Salon sokeritehtaassa työskentelee 62 ihmistä.

- Suuri huoli alkaa nyt olla se, kykenemmekö pitämään tehtaan toiminnassa tulevana käyntikautena. Salossa on hyvä työllisyystilanne ja jo nyt työntekijöitä on lähtenyt talosta uusiin hommiin. On selvää, että vakituiset työpaikat kiinnostavat porukkaa, sanoo Timo Jousikivi.

Työnantaja houkuttelee työntekijöitä pysymään talossa kannustinpalkkiolla, joka maksetaan käyntikauden jälkeen. Timo Jousikivi sanoo suoraan, että palkkio on mahdottoman huono eikä oikein riitä houkuttimeksi.

Sucros OY:n toimitusjohtaja Vesa Kurula sanoo, että Salon sokeritehdas voitaisiin varsin joustavasti muuttaa polttoaine-etanolia tuottavaksi tehtaaksi. Poliittinen päätös asiasta pitää hänen mielestään kuitenkin tehdä ennen kuin sokeritehtaan laitteistojen purkutyöt toden teolla alkavat.

EU:n rakennerahastosta on luvassa korvausta lakkaavalle tehtaalle. Rahaa tulee kuitenkin vasta, kun sokerintuotannossa tarvittavat laitteet on purettu.

Töitä riittää Timo Jousikiven mukaan joillekin työntekijöille jopa vuodeksi, sillä sokeritehtaan järeiden laitteiden purkaminen on iso urakka.

Salossa käydään vielä myös tiukkaa vääntöä siitä, millainen osuus rakennerahaston korvaussummasta tulee työntekijöiden hyväksi. Tästä asiasta ei Jousikiven mukaan olla vielä päästy alkua pidemmälle.