Uutiset

Sateet uhkaavat vaikeuttaa
Saksan tulvatilannetta

RISTO K. TÄHTINEN

Elbe-joen vesi on Dresdenissä noussut rantakaduille. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu joen varrelta.

  Dresdenissä joen pinta oli noussut jo yli 6,5 metrin, kun normaali korkeus on kaksi metriä.

Vielä ylempänä Schönassa aivan Tshekinmaan rajalla veden korkeus ylitti jo seitsemän metriä. Tulva on pahin sitten ns. vuosisadan tulvan elokuussa 2002. Silloin Schönassa oli veden korkeus 12 metriä.

Mutta Elben alajuoksullakin Magdeburgissa Elben vesi on ylittänyt jo viiden metrin rajan.

Tonavan varrella Baijerissa sen sijaan veden korkeus on ainakin väliaikaisesti laskenut. Passaussa Tonavan vesi on yhdeksässä metrissä, ja osa vanhastakaupungista on tulvavedessä.

Myös Reinin ja sen sivujokien pinta on noussut monin paikoin tulvarajoille. Kölnissä veden korkeus lähenteli 6,2 metrin tulvarajaa, jolloin laivaliikennettä rajoitetaan. Yläjuoksulla Mainzissa vesi läheni jo laivaliikenteen keskeyttämisen rajaa. Elbellä laivaliikenne on jo pysähdyksissä.

Syynä Saksan kevättulvaan on Saksan keskivuoriston lumisin talvi monin paikoin sataan vuoteen. Talvi on kestänyt myös normaalia pitempään. Viime viikonvaihteessa lähes kahdenkymmenen asteen yöpakkaset muuntuivat päivisin plus 20 asteen lämpöön. Tämä yhdessä voimakkaiden sateiden kanssa sai lumen sulamaan normaalia nopeammin. Lumet sulavat jo vuorilla 1 900 metrin korkeudessa.

Saksan tulvatilanne ei helpotu toisena keväisenä viikonvaihteena, sillä lämmin kevätilma ja matalapaine Karin tuottavat tulva-alueille runsaita sateita.

Saksan pahimpia tulva-alueita ovat vuoriset rajaseudut Puolaan, Tshekinmaahan, Itävaltaan ja Sveitsiin sekä maan sisällä keskivuorilta Reiniin, Tonavaan ja Elbeen virtaavien sivujokien ympäristöt.