Uutiset

Opiskelijat huolissaan
taideaineiden vähyydesta

Lehtikuva<br />Eduskunnan edustalla oli monennäköistä mielenosoittajaa, kun taidealojen opiskelijat kokoontuivat vetoamaan peruskoulujen taideopetuksen puolesta.
Lehtikuva
Eduskunnan edustalla oli monennäköistä mielenosoittajaa, kun taidealojen opiskelijat kokoontuivat vetoamaan peruskoulujen taideopetuksen puolesta.

Unkarin presidentti Laszlo Solyom sai keskiviikkona hieman poikkeavan vastaanoton lähtiessään eduskuntatalosta. Häntä vastassa oli nimittäin noin parisataa mielenosoittajaa, jotka eivät tosin olleet huolissaan Unkarista vaan Suomen taideopetuksen tilasta.

Mielenosoituksen järjestivät taideaineiden opettajiksi opiskelevien Sibelius-Akatemian ja Taideteollisen korkeakoulun ainejärjestöt. Ne ovat huolissaan siitä, että taideaineiden opetusta on leikattu sekä peruskouluissa että luokanopettaja- ja lastentarhaopettajakoulutuksessa.

Sibelius-Akatemian musiikkikasvattajien ainejärjestön puheenjohtaja Petra Bergström kertoi ajatuksen mielenosoituksesta syntyneen luokanopettajiksi opiskelevien mielenilmauksen jälkeen.

Tällä hetkellä taideaineita opettavat luokanopettajat ensimmäisestä kuudenteen luokkaan asti. Peruskoulun viimeiset luokat kuvaamataitoa ja musiikkia opettavat aineisiin erikoistuneet opettajat. Seitsemännellä luokalla kuvaamataidon pakollista opetusta on kaksi tuntia ja musiikin yksi tunti viikossa. Bergström pitää tätä huolestuttavana.

Mielenosoituksen lisäksi taideaineiden opettajiksi opiskelevat keräävät internetissä adressia, jonka Bergström luovuttaa torstaiaamuna televisiossa opetusministeri Antti Kalliomäelle (sd). Keskiviikkona adressiin oli tullut jo yli 16 000 allekirjoitusta.

- Aluksi ajattelimme, että on hienoa, jos tuhat nimeä menee rikki, Bergström nauroi.