Uutiset

Tuhannet ihastelivat auringon-
pimennystä

Lehtikuva
Lehtikuva

Ihmiset ympäri maailman ihastelivat keskiviikkona auringonpimennystä, joka nähtiin täydellisenä mm. Afrikassa ja Lähi-idässä ja osittaisena monissa Euroopan maissa.

Täydellisimpänä pimennys näkyi Libyassa, joka avasikin rajansa luonnonilmiötä ihastelemaan tulleille turisteille.

Pimennys ei aiheuttanut pelkästään ihastusta, vaan myös pelkoa. Sadat ihmiset Pohjois-Turkissa majoittuivat paniikissa telttoihin maanjäristyksen pelossa. Huhujen velloessa seismologit tulvivat pieneen Niksarin kylään rauhoittelemaan tunnelmia.

Paniikki alkoi tuntemattoman tiedemiehen varoitettua paikallisviranomaisia siitä, että auringonpimennystä seuraisi yli seitsemän richterin maanjäristys. Järistyksen keskus sijaitsisi tiedemiehen mukaan juuri Niksarissa.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan täydellinen auringonpimennys kulki keskiviikon aikana Brasiliasta Pohjois-Afrikan kautta Mongoliaan, missä se päättyi iltapäivällä.

Pimennys näkyi osittaisena myös Suomessa.

Ihastuneita huutoja

Ghanan pääkaupungissa Accrassa kadut täyttyivät aamuvarhaisella taivaalle tuijottavista asukkaista. Ghanassa ilmiö näytettiin suorana lähetyksenä televisiossa ja muun muassa Togossa päivä julistettiin kansalliseksi vapaapäiväksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Kuu peitti Auringon näkyvistä, ilma jäähtyi ja aavemainen valo laskeutui Cape Coastin linnakkeen ylle Accran länsipuolella. Ilmiötä katselemaan saapuneiden joukosta kuului ihastuneita Hallelujaa- ja Ylistäkää Jumalaa -huutoja,

- Jumala on suuri, tämä osoittaa hänen suuruutensa. Tämä on hyvin, hyvin kaunista, en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, tuuletti tunteitaan ghanalainen Nana Appah.

Libya avautui

Täydellisimmillään ja pisimpään pimennys näkyy Libyassa. Maa avasikin rajanylityspaikkansa ja myönsi erityisviisumeja pimennysmatkailijoiden käyttöön.

Libyaan odotettiin noin 7 000 turistia 47 maasta, paitsi Israelista.

Pimennys näkyi Libyassa yli neljä minuuttia. Uskonnollisten asioiden ministeri kehotti kaikkia Libyan moskeijoita lukemaan erityisiä auringonpimennysrukouksia.

Monet taikauskoiset ihmiset pelkäsivät Auringon katoamista, ja rukoukset oli suunniteltu "karkottamaan Libyaa mahdollisesti kohtaava pahuus".

Lehtikuva<br />Saudi-Arabia
Lehtikuva
Saudi-Arabia
Lehtikuva<br />Myös Egyptin presidentti Hosni Mubarak (keskellä) ja puolustusministeri sekä puolustusvoimien komentaja Mohammed Hussein Tantawi (vasemmalla) seurasivat seurueineen pimennystä.
Lehtikuva
Myös Egyptin presidentti Hosni Mubarak (keskellä) ja puolustusministeri sekä puolustusvoimien komentaja Mohammed Hussein Tantawi (vasemmalla) seurasivat seurueineen pimennystä.
LK/REUTERS<br />Tshetshenia
LK/REUTERS
Tshetshenia
Lehtikuva<br />Kun turvallisia välineitä auringonpimennyksen katsomiseen ei kaikkialla löytynyt, käytettiin mitä erilaisimpia virityksiä. Esimerkiksi Irakissa auringonpimennystä katsottiin cd-levyjen läpi.
Lehtikuva
Kun turvallisia välineitä auringonpimennyksen katsomiseen ei kaikkialla löytynyt, käytettiin mitä erilaisimpia virityksiä. Esimerkiksi Irakissa auringonpimennystä katsottiin cd-levyjen läpi.