Uutiset

Silmäklinikka varoittaa auringonpimennyksen katsojia

Hyksin Silmätautien klinikka varoittaa katsomasta osittaistakaan auringonpimennystä ilman asianmukaista suojaa. Jos sää on kirkas, sellainen näkyy Suomessa tänään kello 13-15.

Suojaamatonta silmää vahingoittavat auringon näkyvä ja etenkin näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily.

Lämpösäteily hyydyttää suojaamattoman tai puutteellisesti suojatun silmän verkkokalvon näkevien solujen valkuaisaineet. Vaurio syntyy jo muutamien sekuntien pituisesta auringon katselemisesta.

- Vahingoittunut huomaa näön heikkenemisen usein vasta muutaman tunnin kuluttua verkkokalvon solujen turvotessa. Jos katselu on kestänyt pitempään kuin joitakin sekunteja, lämpövaurio on pysyvä ja näkökenttään jää sokea alue ja tarkan näön alentuma, klinikalta kerrotaan.

Lämpöaalloilta suojautuminen edellyttää metallipitoista suojaa. Tällainen on esimerkiksi vanhanaikainen hopeasuoloja sisältävä ja kolmin kerroin taitettu mustavalkofilmi, joka on valotettu ja kehitetty mustaksi.

Auringonpimennyksen katseluun suunniteltuja suojalaseja saa tähtitieteellisistä yhdistyksistä, ja joskus niitä on myynnissä myös suurimmissa optikkoliikkeissä. Yksi parhaista suojista on hitsarinlasi numero 14.

Omilla kiikareilla ja kaukoputkilla auringonpimennystä ei saa katsoa lainkaan.