Uutiset

Yleisradio jakautuu neljään ohjelmistoalueeseen

TS/Mauri Ratilainen<br />Toimitusjohtaja Mikael Jungner ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora kertoivat Ylen rakenteen uudistumisesta tiistaina.
TS/Mauri Ratilainen
Toimitusjohtaja Mikael Jungner ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora kertoivat Ylen rakenteen uudistumisesta tiistaina.

Aila-Liisa Laurila

Yle uudistaa rakenteensa sen mukaan, millaista ohjelmaa tuotetaan, eikä mille kanavalle sitä tehdään. Käytännössä uudistus poistaa ainakin yhden johtajaportaan ylimmän johdon ja sisällöntuottajien välistä.

Kaikki ohjelmatuotanto järjestetään neljään sisältöpohjaiseen ohjelmistoalueeseen. Ensi vuoden alusta alkaen ohjelmia tuottavat Asia- ja kulttuuri-Yle, Uutis-Yle, Virike-Yle ja Svenska-Yle. Virike-nimen saanut osa tuottaa viihde- ja populaarikulttuurisisältöä.

Suuria säästöjä uusi strateginen linjaus ei tuo. Viime vuonna 36,4 miljoonan euron tappion tehnyt yhtiö tasapainottaa talouttaan erillisellä säästöohjelmallaan, joka on jo tuottanut tulosta. Tappio pieneni viime vuonna yli 24 miljoonaa euroa.

Ylen poliittisesti valittu hallintoneuvosto hyväksyi tilinpäätöksen ja toiminnan uudet linjaukset tiistaina. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 374 miljonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 359 euroa.

Johtajat valitaan myöhemmin

Neljän ohjelmistoalueen johtajat nimitetään myöhemmin tänä keväänä. Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner tekee nimistä esityksen seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jungnerin mukaan nykyiset toimialajohtajat jatkavat uusissa, sisällöltään "dramaattisesti muuttuvissa" tehtävissä. Ohjelmajohtajat siirtyvät kanavapäälliköiksi.

Tällä hetkellä esimerkiksi TV1:n johtaja on Riitta Pihlajamäki ja TV2:n johtaja Päivi Kärkkäinen . Kulttuuripainotteista Teema-kanavaa johtaa Ulla Martikainen-Florath , uutisiin keskittynyttä Yle24:ää Ari Järvinen , Radio Suomea Ville Vilén , YleX:ää Minna Peltomäki ja Radio1:tä Antti Pajamo .

Ruotsinkielisen toimialan nykyinen johtaja Annika Nyberg Frankenhaeuser lienee tulevaisuudessa ruotsinkielisen FST-kanavan johtaja.

Kanavat keskittyvät ensi vuodesta alkaen keveällä organisaatiollaan ohjelmiston kokoamiseen ja tilaamiseen.

Nykyisiä toimialajohtajia ovat tv-toimialan johtaja Olli-Pekka Heinonen ja radiotoimialan johtaja Seppo Härkönen . Heistä Härkönen olisi luonteva valinta uutisohjelmistoalueen johtajaksi ja Heinonen asia- ja kulttuuriohjelmistoalueen johtajaksi.

Gunilla Ohls on nyt ruotsinkielisen toimialan ohjelmistojohtaja. Populaarikulttuurisisältöä tuottavaan alueen johtaja joudutaan ilmeisesti hakemaan nykyisen johtajajoukon ulkopuolelta.

Kilpailu yleisön ajasta kovenee

Mikael Jungnerin mukaan tulevien osien budjetit jakautuvat niin, että kulttuuri- ja uutistuotanto saa sata miljoonaa, Virike-Yle 50 miljoonaa ja ruotsinkielinen tuotanto 35 miljoonaa.

Ylen hallituksen puheenjohtajan Hannu Olkinuoran mukaan uudistus parantaa Ylen kilpailukykyä. Kilpailu mediankuluttajien ajasta on koko ajan tiukempaa.

- Tavoitteena on suomalainen julkisen palvelun mediayhtiö, joka vastaa muuttuneen mediamaiseman tarpeisiin. Yle tuottaa ohjelmia, joista yleisö on valmis maksamaan, hän sanoo.