Puhelinten lisääntyvät ominaisuudet tuovat pulmia kännykänsuunnittelijoille
Timo Anttila
Matkapuhelinten lisääntyvät ominaisuudet uhkaavat jo niiden käytettävyyttä tai ainakin aiheuttavat päänvaivaa suunnittelijoille. Samaan laitteeseen pitää saada mahdollisimman hyvä ja suuri näyttö sekä tavallisen käyttäjän sormiin sopivat näppäimet. Kaiken kukkuraksi vehkeen pitäisi olla kohtuullisen pieni, käteen sopiva ja näppärästi käytettävä.
- Tämä on ollut ennenkin ja on myös tulevaisuudessa yksi suunnittelijoiden suurimmista haasteista. Laitteen pitää mahtua taskuun ja sitä pitää olla mukava käyttää, käytettävyysjohtaja Harri Kiljander Nokialta sanoo.
Urakkaa ei helpota, että kännyköihin on tullut ja tulossa yhä enemmän ominaisuuksia. Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia oli viime vuonna yhtä aikaa maailman suurin kameran-, musiikkisoitin- ja radionvalmistaja. Yhtiö myi esimerkiksi musiikkipuhelimia 46,5 miljoonaa kappaletta. Kamerapuhelimia meni kaupaksi noin sata miljoonaa kappaletta.
Kuluttajatutkimukseen valtavasti varoja
Nokia käyttää vuosittain valtavasti varoja kuluttajien mielipiteiden, tottumusten ja trendien tutkimiseen. Ympäri maailman haastatellaan useita satoja tuhansia kuluttajia puolivuosittain ja tehdään muita mittauksia. Nokia olikin matkapuhelinvalmistajista ensimmäinen, joka ymmärsi yhdistää kännykkänsä suunnittelussa kuluttajien mielihalut, psykologiaa ostotapahtumasta, muotoilua ja yksinkertaista käytettävyyttä.
Nokian menestynein puhelinmalli ja samalla maailman eniten valmistettu puhelin on 3310. Sen ylöspäin kaartuva navi-näppäin toi ostajan mieleen hymyilevät kasvot ja puhelin erottui positiivisesti kilpailijoistaan kaupan hyllyllä. Kun 3310-mallin valmistus päättyi viime syksynä, sitä oli ehditty valmistaa 128 miljoonaa kappaletta.
Viime vuosina Nokian puhelinmallien kierto on kuitenkin kiihtynyt. Yhtiö esitteli viime vuonna yli 40 uutta puhelinmallia ja aikoo tehdä saman tempun tänäkin vuonna. Lisäksi Nokian matkapuhelinvalmistuksen organisaatio hajotettiin palasiksi pari vuotta sitten, jolloin kullekin markkinasegmentille tuli tavallaan oma liiketoimintaryhmänsä.
- Tässä täytyy ymmärtää, mitä ihmiset haluavat ja kokevat tarvitsevansa. Kullakin maantieteellisellä myyntialueella ihmisillä on oma kulttuuritaustansa. Eroja tulee myös sosioekonomisista tekijöistä, kuten käytössä olevan rahan määrästä ja siitä, millaisia palveluja operaattorit haluavat kuluttajille tarjota, Kiljander sanoo.
Kulttuurillisten ja taloudellisen seikkojen lisäksi kuluttajat ovat jakautuneet eri segmentteihin. Yrityskäyttäjät tarvitsevat erilaista puhelinta kuin esimerkiksi trendien seuraajat, joille tärkeintä ei ole puhelimen toiminnallisuus vaan muodikas ulkonäkö. Osa haluaa puhelimeensa ainoastaan välttämättömimmän, kun toisilla pitää olla kaikki uusin tekniikka.
- Sitten nämä segmentit jakaantuvat vielä pienempiin alaryhmiin, joissa voi olla erilaisia tärkeysjärjestyksiä kännykän ominaisuuksille, Kiljander selittää.
Sähköposti tulee yhä tärkeämmäksi
Kaikki matkapuhelinvalmistajat maksaisivat maltaita, jos ne saisivat hyvissä ajoin varmasti tietää kuluttajien makutottumusten ja tarpeiden muutoksista. Laajoistakin markkinatutkimuksista huolimatta asiat voivat mennä pieleen, kuten Nokialle kävi pari vuotta sitten niin kutsuttujen simpukkapuhelinten puuttumisen kanssa.
Nokia on jo pitkään vannonut kameroiden, musiikkisoittimen ja lopulta television yhdistämiseen kännykkään. Viime syksynä yhtiö kuitenkin teki ensimmäisen isomman yritysostonsa pitkään aikaan, kun se hankki amerikkalaisen Intellisyncin omistukseensa. Kaupasta voisi päätellä, että yhtiö pitää sähköpostin yhdistämistä kännykkään seuraavana isona myyntitekijänä.
Harri Kiljander kuitenkin toppuuttelee päätelmää.
- Ei tule välttämättä yhtä isoa juttua. Sähköpostista voi tulla yksi tärkeä ominaisuus. Mutta yhtä lailla se voi tulla myös paikantimesta. Tai siitä, että matkapuhelimen pystyy yhdistämään helposti muihin laitteisiin. Helppokäyttöisyys on kuitenkin aina tärkeää, hän ennustaa.