Uutiset

Komissaari puolustaa
autoverouudistusta

- EU-maille tarjottu autoverouudistus olisi hyödyksi niin kuluttajille, ympäristölle kuin Euroopan autoteollisuudellekin, sanoi vero- ja tullikysymyksistä vastaava komissaari László Kovács maanantaina Helsingissä.

Kovácsin mukaan nykyinen malli hajottaa EU:n sisämarkkinoita, johtaa kaksoisverotukseen ja on haitaksi kansalaisten vapaalle liikkuvuudelle. Tämä johtuu siitä, että jotkut maat - kuten Suomi - kantavat autoista rekisteröinnin yhteydessä veron ja toiset eivät. Tämä vero vaihtelee voimakkaasti maiden välillä. Suomessa veroa menee rekisteröinnin yhteydessä keskimäärin noin 9 000 euroa.

Komissaarin mukaan siirtyminen asteittain vuosittaiseen käyttömaksuun, joka perustuu autojen hiilidioksidipäästöihin, kannustaisi valmistajia kehittämään ja kuluttajia ostamaan polttoainetehokkaampia autoja.

Suomi on suhtautunut ehdotukseen varsin varovaisesti. Sen myötä vuotuiset käyttömaksut Suomessa voisivat nousta noin 700 euroon. Toisaalta uusien autojen hinnat laskisivat.

Komissaari myönsi, että autoverouudistus on vaikea toteuttaa, mutta arveli kuitenkin, että vielä hankalampi asia on komission hanke yhtenäistää yhteisöverotuksen pohja. Tästä on määrä antaa direktiiviehdotus vuonna 2008.

Hän korosti, että hankkeeseen ei sisälly yritysverokantojen harmonisointia.

Kovács tapasi Suomen-vierailullaan valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd), puhemies Paavo Lipposen (sd) ja presidentti Tarja Halosen .