Uutiset

Juurikastiloilla kiire päättää viljelystä

JORMA PIHLAVA

Sokerijuurikkaanviljelijöille tulee hoppu tehdä lopullinen päätös tulevan kasvukauden toimistaan. Sokeripäiville Köyliöön maanantaina kokoontuneet viljelijät saivat kuulla, että sopimushalukkuuskyselyt postitetaan heille tämän viikon keskiviikkona, ja että vastaukset on annettava jo seuraavaan keskiviikkoon mennessä.

Kyselykirjeen saa noin 2 200 viljelijää. Vielä maanantaina ei ollut tiedossa, miten suuren määrän juurikkaita teollisuus varautuu vastaanottamaan ensi syksynä. Vuotuinen määrä on ollut miljoonan tonnin luokkaa.

EU:n sokerimarkkinajärjestelyt pudottavat Suomen sokerikiintiön 146 000 tonnista 91 000 tonniin. Uuden kiintiön mukainen juurikastarve on reilut 600 000 tonnia.

Lännen viljelypäällikkö Timo Kaila kertoi, etteivät viljelijät voi aikataulun tiukkuuden vuoksi valita siemenlajiketta, kuten aikaisemmin on voinut tehdä. Kuusi viikkoa vievä siementen hankintaprosessi on jo jouduttu käynnistämään.

Kaila kertoi viljelijöille myönteisenkin uutisen: torjunta-aineiden hinnat ovat laskeneet selvästi, mikä tietää säästöjä viljelykuluihin. Myös uusia viljelytapoja on tutkittu. Kylvämällä totuttua harvemmin rivivälein on kustannuksia pystytty laskemaan tuntuvasti ja saavutettu parempia hehtaarituottoja.

Sucros Oy:n logistiikkajohtaja Matti Kukkola arvioi, että Suomen sokeriteollisuuden elinkelpoisuus punnitaan parin seuraavan vuoden aikana. Selviytyminen edellyttää tuotantotehokkuutta ja raaka-aineen saatavuutta kilpailukykyiseen hintaan.

- EU:ssa on parin vuoden ajan odotettavissa ylituotantoa ja siitä johtuvia markkinahäiriöitä. Jos näistä päästään yli, on helpompaa.

- Suomalainen sokeri tarvitsee myyntimiehiä, Kukkola korosti ja patisti paikalla olleita 350 viljelijää välittämään tämän tiedon kotikauppiailleen, tarvittaessa jyrkin sanoin.