Uutiset

Nikotiinipurkat ja -laastarit kauppoihin huhtikuussa

Lea Peuhkuri Kari Laine

Nikotiinikorvausvalmisteet alkavat ilmestyä kauppojen hyllyille huhtikuun alkupuolella Turussa.

- Saimme kaupunginvaltuustolta ja terveyslautakunnalta valtuudet alkaa myöntää valmisteiden myyntilupia kaupoille, kioskeille ja huoltamoille huhtikuun alusta. Ensi viikolla alamme toden teolla tarkastaa myyntipaikkoja ja myöntää lupia, kertoo kaupungin johtava hygieenikko Pentti Janatuinen kaupungin ympäristöterveyshuollosta.

Kaupungille on tullut noin 90 myyntilupahakemusta.

- Käsitykseni mukaan kaikki kynnelle kykenevät ovat hakeneet lupaa, Janatuinen kertoo.

Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettujen nikotiinikorvausvalmisteiden on oltava kassojen yhteydessä tai muualla myymälässä siten, että kaupan henkilökunta pystyy valvomaan tuotteita. Valmisteita ei saa myydä alle 18-vuotiaille.

Nikotiinivalmisteiden myyntilupamaksu on Turussa vähintään 50 euroa. Summa riippuu kaupan myyntipisteiden määrästä. Vuosittainen valvontamaksu on puolet lupamaksusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hakemusten käsittelyä on valmisteltu Turussa helmikuun alusta, jolloin lääkelain muutos ulotti nikotiinikorvausvalmisteiden myynnin apteekkien ulkopuolelle. Valmisteiden tulo kauppojen hyllyille on viivästynyt kuntien byrokratian takia.

"Lainlaatijoilla lipsahdus"

Sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan parhaillaan, pitäisikö luvanvaraisten tupakastavieroitustuotteiden myyntipaikkoja lisätä.

Varsinkin terveys- ja luontaistuotekauppa-ala on ihmetellyt, miksi tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja nikotiinivalmisteita saa myydä vain kaupoissa, joissa on myös tupakkaa myynnissä. Uuden lääkelain rajaukset nikotiinivalmisteiden myyntipaikoista ovat herättäneet keskustelua myös eduskunnassa. Kansanedustaja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) on tehnyt lakimuutosaloitteen, missä laista poistettaisiin sanat "tupakkaa myyvistä."

Nikotiinivalmisteiden myynti apteekkien ulkopuolella tuli sallituksi helmikuun alkupuolella. Uudessa lääkelaissa myyntipaikat kuitenkin rajattiin niin, että valmisteita saavat myydä vain tupakkaa myyvät vähittäiskaupat, kioskit ja huoltoasemat.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan rajauksen tarkoitus oli se, että valmisteet olisivat esillä ikäänkuin vaihtoehtoina muille tupakkatuotteille.

Monien mielestä ei ole mitään järkeä siinä, että riippuvuudesta irti pääsemiseksi tarkoitettuja itsehoitotuotteita saa myydä vain niissä liikkeissä, jotka myyvät myös riippuvuuden aiheuttavia aineita. Kumpula-Natrin mielestä lainlaatijoille on tässä tapahtunut selvä lipsahdus, joka pitää korjata.

Terveyskaupat kiinnostuneita

Kumpula-Natrin muutosesitys on saanut paljon kannatusta, ja sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan nyt muutosta lakiin.

Varsinkin terveyskauppa-alalla nikotiinikorvaustuotteiden myynnistä ollaan kiinnostuneita. Terveyskauppaketju Ikivireän Turun alueen toimitusjohtajan Armi Musta-Junnilan mukaan nikotiinituotteita kysytään heiltä paljon, ja liike ottaisi niitä myyntiin heti, jos laki vain sallisi.

Musta-Junnilan mukaan mitkään muut säädökset eivät estä terveyskauppoja myymästä reseptivapaita itsehoitotuotteita.

- Mutta tupakkaa emme ala niiden takia myydä, Musta-Junnila sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy