Uutiset

Vanhanen harkitsee oikeustoimia
Ilta-Sanomia vastaan

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) harkitsee oikeustoimia Ilta-Sanomia kohtaan. Syynä tähän on Ilta-Sanomien lauantaina julkaisema juttu, jossa kerrottiin Vanhasen eräille naishenkilöille lähettämistä viesteistä.

- Aion olla maanantaiaamuna yhteydessä syyttäjään ja keskustella miten he näkevät, koskeeko perustuslain ja erityislakien viestien salaisuutta koskeva suoja myös pääministerinä toimivaa henkilöä vai sallitaanko siihen poikkeuksia. Minulle tästä on tullut nyt periaatteellinen kysymys, Vanhanen kirjoitti nettisivullaan sunnuntaina.

Vanhanen toteaa, että ei ole tähän saakka kommentoinut lehtien hänen henkilökohtaisesta elämästään esittämiä väitteitä. Ilta-Sanomat on nyt kuitenkin siirtynyt askelta pitemmälle.

Pääministerin mukaan lehti kertoo hänen tekstiviestistään tavalla, josta näkyy, että heillä on ollut siitä tarkka tieto. Vanhasen mukaan teksti on ilman siteerausmerkkejä esitettynä lähes täydellinen.

Vanhanen korostaa, että perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Lisäksi erityislainsäädäntö asiassa on hänen mielestään hyvin ehdoton: tekstiviestit rinnastetaan kirjeisiin, puheluihin ja sähköpostiviesteihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Myös rikoslain 38. luku käsittelee aihetta. Siellä myös käsitellään mahdollisuutta, että joku yrittää hankkia tiedon tekstiviestin sisällöstä, Vanhanen toteaa.

Hänen mielestään on mahdollista, että Ilta-Sanomat on tarkoituksella pyrkinyt hankkimaan tiedon viestin olemassaolosta ja sen sisällöstä, ja sitten julkistanut sen.

Vanhanen kertoo ottaneensa yhteyttä myös Ilta-Sanomiin, mutta mitään yhteydenottoa, pahoittelua tai anteeksipyyntöä hän ei ole saanut.

- Lehti ilmeisesti katsoo, että heillä oli menettelyynsä oikeus, Vanhanen kirjoittaa.

Vanhasen erityisavustaja kertoi STT:lle sunnuntaina, ettei pääministeri tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa tämän laajemmin.