Uutiset

Opetushallitus ohjeistaa
kouluja maksullisista retkistä

Opetushallitus aikoo ohjeistaa kouluja tulevien kevään luokkaretkien lähestyessä. Opetushallitukselta lähtee kouluille lähiaikoina tiedote, jossa muistutetaan, että kaikkien koulujen retkien on oltava oppilaille maksuttomia. Opetushallituksessa valmistellaan kouluille myös yhteisiä periaatteita, joilla mahdollista rahankeruutoimintaa voi harjoittaa.

- Meille tulee jatkuvasti vanhemmilta kyselyjä koulujen retkistä. Ne eivät saa maksaa oppilaille tai heidän vanhemmilleen mitään, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos . Hän kehottaa vanhempia ottamaan yhteyttä kouluun, jos maksupyyntöjä tulee. Perustuslaki takaa kaikille maksuttoman perusopetuksen.

Opetussuunnitelmaan perustuvaan opetustoimintaan voidaan kuitenkin liittää "kohtuullista rahankeruuta", kuten opetusministeri Antti Kalliomäkikin (sd) on todennut.

- Rahankeruuseen osallistumisen on kuitenkin oltava niin oppilaille kuin heidän vanhemmilleen vapaaehtoista. Ja aina koko rahapotti on jaettava kaikkien oppilaiden hyväksi, myös niiden, jotka eivät ole toimintaan osallistuneet, painottaa Lindroos. Eli kaikkien oppilaiden on päästävä keräysvaroin rahoitetulle retkelle, olivat he sitten osallistuneet keräykseen tai eivät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koulujen rahankeräyksestä on huolissaan myös Opetusalan eettinen neuvottelukunta.

- Toivomme pidättyväisyyttä rahankeräyksiin. Kunnilla on velvollisuus huolehtia siitä, että koulujen retkiin ja kulttuuritoimintaan on budjetoitu tarpeeksi rahaa, sanoo professori, neuvottelukunnan puheenjohtaja HanneleNiemi .

Myös opetusministeriö ja Opetushallitus korostavat kuntien vastuuta, sillä perusopetuksen järjestäminen on säädetty kuntien tehtäväksi. Rahankeräysten tarvetta on lisännyt se, että koulujen määrärahat ovat niukat.

- Eriarvoisuutta lisää se, että vähävaraisten alueiden ja syrjäseutujen koulujen mahdollisuudet järjestää rahakeräyksiä ovat muita huonommat, sanoo Niemi.