Talous

Biobensan ympäristöystävällisyys
ei ole selvää

Biopolttoaineiden ympäristöystävällisyys ei ole ilman muuta selvää. Eri vaihtoehtopolttoaineiden kokonaisvaikutuksista ei ole tehty tutkimuksia, Autoalan keskusliiton puheenjohtaja Matti Pörhö kertoi perjantaina Helsingissä pidetyillä autokauppiaspäivillä.

Ympäristövaikutukset pitää autoalan mukaan arvioida energian tuotannosta loppukäyttöön.

Yhdysvalloissa ja Ruotsissa on kyseenalaistettu esimerkiksi sokeriruo'osta tuotetun etanolin ympäristöystävällisyys. Kun sokeriruo'on viljely lisääntyy Brasiliassa, tieltä kaatuu sademetsiä, jotka ovat maailman ilmaston kannalta elintärkeitä.

Pelkästään etanolia käyttävillä autoilla on myös kylmäkäynnistysongelmia, jotka johtavat suuriin päästöihin. Etanoliautot kuluttavat lisäksi lähes kolmanneksen enemmän kuin perinteisillä polttoaineilla kulkevat autot.

- Ruotsissa paljon ihaillut "ympäristöautot" eivät ole kokonaisuuden kannalta oikea ratkaisu, Pörhö väitti.

Verotuksella voisi ohjata

Pörhö korosti, että Suomessa autoala tukee vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämistä ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Parhaana ratkaisuna liitto pitää biopolttoaineiden sekoittamista nykyisiin polttoaineisiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edellytyksenä vaihtoehtoisten polttoaineiden yleistymiselle on se, että ne sopivat jo olemassa oleviin autoihin ja polttoaineiden jakeluverkkoon. Verotuksella voitaisiin nopeasti ohjata kuluttajien käyttäytymistä ympäristöystävällisempään suuntaan.

- Mikäli Suomi aidosti haluaa olla toteuttamassa ympäristöystävällisempää linjaa, on se ainoastaan tahdosta kiinni, Pörhö sanoi.

Autoalan tavoitteena on muuttaa autoverotusta myynnin verotuksesta käytön verotukseen. Vähemmän hiilidioksideja päästäviä autoja verotettaisiin muita kevyemmin.

Euroopan unioni on asettanut tavoitteeksi biopolttoaineiden osuuden nostamiseen 5,75 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä. Suomi on asettanut huomattavasti matalamman tavoitteen, sillä tällä hetkellä biopolttoaineiden osuus on Suomessa vain 0,1 prosenttia.

Sekoitetun polttoaineen ja puhtaan etanolin lisäksi vaihtoehtoina ovat biomassasta valmistettu diesel ja hiilestä tai maakaasusta valmistetut synteettiset polttoaineet.