EU:n yhteisen energiapolitiikan
kehittäminen käynnistyy
EU-maat sopivat huippukokouksessa yhteisen energiapolitiikan kehittämisestä huolimatta lukuisista keskinäisistä erimielisyyksistä. Kehittäminen aloitetaan komission joka vuosi laatimalla raportilla. Yhteisen energiapolitiikan kehittäminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että komission päätösvaltaa asiassa lisättäisiin.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi huippukokousillallisilla, jossa energiakysymystä käsiteltiin, ettei komissiosta saa tulla minkäänlaista sääntelijää asiassa. - Tarvitsemme koordinoitua, yhteistä energiapolitiikkaa. Se ei merkitse sitä, että komissiolle tarvitaan lisää valtuuksia, Merkel korosti.
Jäsenvaltioiden päätösvaltaan jää se, minkälaisia energiamuotoja ne käyttävät. Ydinvoimasta ei kokouksessa syntynyt sen enempää keskustelua. Tässä asiassa nimenomaan jäsenmaat haluavatkin pitää langat omissa käsissään. Ranska nojaa suuressa määrin ydinvoimaan, kun taas Itävallassa ydinvoiman käyttöönotto on kansanäänestyksessä hylätty.
Komission maaliskuun alussa esittämän vihreän kirjan mukaan yhteisen energiapolitiikan pitäisi ennen kaikkea lisätä energiatuotannon varmuutta, varmistaa EU-maiden talouksien kilpailukyky ja edistää ympäristön kestävyyttä.
Tarkoituksena on pyrkiä nostamaan uusiutuvien energiamuotojen käyttö 15 prosenttiin kokonaiskulutuksesta ja biopolttoaineiden osuus kahdeksaan prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.
Komissio antaa vuoden puolivälissä toimintasuunnitelman energiatehokkuuden parantamisesta. Asian vieminen eteenpäin osuu Suomen puheenjohtajakaudelle. Komissio on arvioinut, että energiankulutusta voisi vähentää 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. EU on tällä hetkellä riippuvainen ulkopuolisesta energiasta 50-prosenttisesti. Jos mitään ei tehdä, riippuvuus nousee 70 prosenttiin. Samaan aikaan öljynkulutus kasvaa 60 prosenttia.
- Jos Euroopassa on yhteiset energiamarkkinat, teollisuuden puolelta ollaan valmiita investoimaan miljardeja euroja, sanoi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) viitaten teollisuuden lähteisiin.
Vanhanen uskoi, että EU nousee energiakysymyksessä maailmankartalle, jos tavoitteet saadaan toteutetuksi.