Uutiset

Pitkä matematiikka sujui ilman paniikkia

TS/Päivi Palm<br />Katri Heiskalan mielestä matematiikan tehtävät olivat kohtuullisia.
TS/Päivi Palm
Katri Heiskalan mielestä matematiikan tehtävät olivat kohtuullisia.

PÄIVI PALM

Katri Heiskala tulee Salon lukion juhlasalista tyyny kainalossa ja tyytyväisellä mielellä. Pitkä matematiikka on saatu kunnialla valmiiksi eikä selkäkään reistaillut urakan aikana ollenkaan. Katri varautui särkyihin, sillä hän päätti jo alun perin käyttää kokeeseen joka ainoan sallitun minuutin.

- Matikka on sellainen aine, että vielä viime hetkilläkin voi keksiä jotakin ratkaisevaa, sanoo Katri. Hänen mielestään matematiikan koe oli tänä vuonna varsin kohtuullinen. Ei vaikea, mutta ei aivan helppokaan.

- Paniikkitunnelmia ei ollut mielessä kertaakaan vaan pystyin säilyttämään rennon otteen koko kokeen ajan.

Matematiikassa valittavana on 15 kysymystä, joista kymmeneen on pakko vastata. Salolaisabiturientti pystyikin vastaamaan kaikkiin vaadittuihin kysymyksiin "ainakin periaatteessa", kuten hän itse korostaa.

Tehtävät eivät myöskään tuottaneet suuria yllätyksiä. Katri sanookin tyynesti, että matematiikka ei aineena tarjoa kovinkaan paljon vaihtelun varaa. Ylioppilastehtävät ovat kautta vuosien olleet hänen mielestään hyvin samanlaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sen hän huomasi hyvin valmentautuessaan perjantain kokeeseen. Katri harjoitteli käymällä läpi edellisvuosien tehtäviä.

- Mitä enemmän treenaa, sitä paremmin laskeminen sujuu. Ja kyllähän harjoittelu antaa varmuutta.

Katri Heiskala kirjoitti pitkän matematiikan ylimääräisenä aineena. Hänen mielestään oli järkevää osallistua kirjoituksiin ja hankkia aineesta arvosana, koska se kerran kuului opiskeluohjelmaan koko lukioajan.

Matikka avaa mahdollisuuksia

-  Matikka avaa myös melkoisesti erilaisia mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi lääkiksen. Se ei ole nyt päällimmäisenä vaihtoehtona, mutta kuka tietää, miltä asiat näyttävät tulevaisuudessa.

- Tein matikan kokeessa parhaani ja luulen, että pääsin myös tavoitteeseeni, kiteyttää Katri tyytyväisenä. Sen tarkemmin hän ei halua tuloksiaan ruotia.

Kirjoitukset alkavat nyt olla loppusuoralla, sillä edessä on enää englannin koe maanantaina. Sitten on lupa levätä ja rentoutua, ainakin jonkin aikaa.

Katri aikoo myös kevään mittaan ryhtyä lukemaan pääsykokeita varten. Mitään päätöksiä hän ei vielä ole tehnyt, mutta maantiede tuntuu erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ja Helsinki mieluisimmalta opiskelupaikkakunnalta.

- Ei koulun loppuminen tunnu kovinkaan haikealta. Alan olla aika valmis muutokseen, sanoo Katri.