Talous

Sähköisen viestinnän kasvu ajaa lähettiyritykset pakettikuskeiksi

TS/Jari Laurikko<br />Lähettiyritykset hakevat kasvua pakettikuljetuksista, minkä vuoksi ne ovat vaihtaneet henkilautot pakettiautoihin. Redlinen jakeluautoa purkaa Henri Aittomaa.
TS/Jari Laurikko
Lähettiyritykset hakevat kasvua pakettikuljetuksista, minkä vuoksi ne ovat vaihtaneet henkilautot pakettiautoihin. Redlinen jakeluautoa purkaa Henri Aittomaa.

Jukka Vehmanen

Sähköisen viestinnän lisääntyminen ajaa lähettiyrityksiä hakemaan kasvua pakettikuljetuksista ja suurentamaan kuljetuskalustoaan.

- Kirjekuorien ja matkalippujen toimitukset ovat vähentyneet, sanoo turkulaisen lähettipalvelun Redlinen yrittäjä Kai Paimiala.

Suurimman turkulaisen alan yrittäjän Lähettiykkösen toimitusjohtaja Jukka Haroma kertoo, että aiemmin lähettiyritys ajoi paljon esimerkiksi diafilmejä kehitettäväksi tai radiomainoksia yrityksistä toiseen.

- Mutta nyt kaikki tapahtuu enemmän sähköisesti, Haroma sanoo.

- Tilalle on tullut kierrätykseen liittyvää kuljetusta. Myös koulujen jakelukeittiöihin ajetaan nykyään paljon ruokaa valmistuskeittiöistä. Ylipäätään kasvumme tulee tavaran kuljetuksesta.

Heikki Saaren perikunnan omistaman Lähettiykkösen liikevaihto on kasvanut parina viime vuotena 15 prosenttia. Yrityksen autot pysähtyvät toimittamaan tavaraa asiakkaalle 800 kertaa päivässä.

-  Autoja ja kuljettajia on tullut taloon lisää yksi per vuosi. Nyt meillä on 16 autoa, joista kolme on kuorma-autoja, Haroma kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tavarakuljetusten lisääntyminen näkyy siinä, että Lähettiykkösellä ei ole enää lainkaan henkilöautoja.

Paimialan mukaan lähettifirmojen pahin kilpailija ovat oikeastaan asiakasyritykset itse.

- Yrityksen myyntipäällikkö saattaa käyttää kolme tuntia työaikaansa kopiopaperin hakemiseen eikä kukaan laske sitä yritykselle kuluksi.

Paimiala ihmettelee myös sitä, että suomalaiset osaavat tilata pizzalähetin, muttei juuri mitään muuta lähettipalvelua.

Redlinen yhteistyö DPD:n kanssa kasvaa

Redline lisää autojensa määrää kahdeksasta 12:een samalla, kun sen yhteistyö Euroopan laajuisesti toimivan paketinkuljetusyritys DPD:n kanssa laajenee. Redline on aiemmin kuljettanut DPD:n paketit Turun alueella, mutta nyt kenttä laajenee muuallekin Varsinais-Suomeen.

DPD Finlandin operatiivisen päällikön Pia Nyholmin mukaan järjestelyn syynä on pakettivolyymien voimakas kasvu.

DPD kuljetti Suomessa vuonna 2000 noin 200 000 pakettia, mutta nyt jo puolitoista miljoonaa.

- Osa kasvusta on tullut voittamalla markkinaosuuksia perinteisiltä kuljetusfirmoilta ja osa siitä, että asiakkaamme ovat kasvaneet, kertoo Nyholm, jonka mukaan yhtiö kuljettaa paljon esimerkiksi tekstiili-, kenkä- ja it-alan paketteja. Myös nettikauppa lisää kuljetusten määrää.

Tavaran nopeaa kuljettamistarvetta lisää myös se, että yritykset eivät mielellään varastoi paketteja pitkiksi ajoiksi omiin tiloihinsa.

Redlinen yhdessä Kimmo Liukkosen kanssa omistava Kai Paimiala arvioi, että toiminnan laajennuksen myötä Redlinen liikevaihto paisuu 20 prosenttia.

- Nyt kun toiminta-alueemme laajenee, on hauska nähdä kuinka paljon kuljetukset lisääntyvät Olkiluodon ydinvoimalan työmaalle, pohtii Paimiala.

Turun talousalueelle leimallista on se, että Redline kuljettaa entistä enemmän varaosia ja työkaluja Aker Yardsin Turun telakalle.

- Siellä käydään päivittäin.

Paimiala vakuuttaa lähettipalveluiden pysyvän kuitenkin yhtiön toisena tukijalkana.

- Mutta nyt emme ole enää pelkästään niiden varassa.

Redlinen autot pysähtyvät toimittamaan tavaraa asiakkaille nykyään noin 500-600 kertaa päivässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ulkomaiset postit jylläävät

DPD on pääkonttoriaan Saksassa pitävä yritys, jonka omistaa Ranskan posti. DPD Nordic eli Suomen, Ruotsin ja Tanskan DPD-yhtiöt ovat Ruotsin postin omistuksessa. DPD Finlandin pääkonttori on Vantaalla ja terminaalit Vantaalla, Turussa sekä Tampereella.

Nyholmin mukaan suurin osa yhtiön Suomen tuonti- ja vientipaketeista kulkee Turun sataman kautta. Baltian paketit kulkevat Vantaan kautta.

Turussa yhtiöllä on terminaali Pläkkikaupungissa, jossa satamasta ja kotimaan terminaaleista Turun talousalueelle tulevat rekkakuormat puretaan Redlinen autoihin. Vienti toimii toisin päin. Redline kuljettaa myös amerikkalaisen Federal Expressin eli FedExin paketteja.

Ulkomaiset postit operoivat nykyään Suomessa laajasti. Lähettiykkönen tekee yhteistyötä DHL:n kanssa, jonka omistaa Saksan posti. Myös Hollannin, Norjan ja Englannin postit välittävät paketteja Suomessa.