Latvian ja Liettuan
tuntemus nousee
suomalaisten
Viro-tietouden rinnalle
JOUKO GRÖNHOLM
- Toimimalla vain Tallinnassa ei ikimaailmassa saavuteta koko Baltian markkinoita, tähdensi Suomi-Liettua -kauppayhdistyksen edustaja Harry Piela Turussa torstaina.
Piela muistutti, että yhtenäistä Baltiaa ei ole olemassa. Siksi ulkomaisen liike-elämän on perehdyttävä Baltian kaikkien kolmen valtion yrityskulttuurien eroihin - samoin kuin kulttuurieroihin ylipäätään. Pelkästään pääkieliä on Baltian alueella viisi: liettua, latvia, viro ja venäjä sekä Liettuan merkittävän puolalaisen vähemmistön takia lisäksi puolan kieli.
Liettuaa ja Latviaa tehtiin tutuksi Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen järjestämässä seminaarissa Biocityn Mauno Koivisto -keskuksessa.
Yritysten uusia toimintaympäristöjä
Latviaa toimintaympäristönä esitteli Suomi-Latvia -kauppayhdistyksen puheenjohtaja Tapio Aho . Hän viittasi mahdollisuuteen järjestää Latviaan suuntautunut alueellinen kauppaseminaari esimerkiksi Turussa; tällä seudulla näyttäytyy runsaasti Latvia-yhteyksien potentiaalia.
Latvia-Liettua -seminaarissa kerrottiin sekä näistä maista että niihin havittelevien ulkomaisten yritysten toimintaympäristöistä. Seminaarin ajankohtaisuutta lisäsi se, että Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga saapuu huhtikuun lopulla viralliselle valtiovierailulle Suomeen.
Presidentin mukana tulee eri teollisuudenaloja ja peräti viittäkymmentä yritystä edustava latvialainen liikemiesvaltuuskunta, ja vierailuun liittyy yrittäjille suunnattu seminaari Helsingissä.
Koko Itämeren alueen kasvukärkiä
Turun kolme tiedekorkeakoulua ja Turun seudun kehittämiskeskus TAD Centre toteuttavat hanketta, joka kantaa nimeä Turun seutu ja Varsinais-Suomi Itämeri-osaajiksi. Keskeisiä tavoitteita on tarjota tietoa Itämeren alueen maista ja kaupankäynnistä. Hankkeen tähtäimessä on vahvistaa Turun seudun ja Varsinais-Suomen asemaa koko Itämeren talousalueella sekä tukea niiden nostamista yhdeksi Itämeren talousalueen kasvukärjistä.
Hanke antaa yrityksille työkaluja kansainvälistymisessä sekä tukee toimintaa uudenlaisessa liikeympäristössä ja kilpailussa. Yliopistot tarjoavat koulutusta ulkomaankaupan aloittamiseksi sekä ulkomaankaupan ratkaisuja tukevia kartoituksia, selvityksiä ja markkinatutkimuksia. Turun seudun kehittämiskeskus välittää kansainvälisen kaupan yritysneuvontaa ja -palveluja.
Hankkeen kautta yritysten Itämeren alueen kaupankäyntiä tukevat palvelut ovat saatavilla yhtenä toisiaan tukevana kokonaisuutena. Yritykset ja myös muut toimijat saavat oman osaamisen kehittämiseen tietoa ja taitoa siitä, miten menestyä Itämeren alueen toimintaverkostossa.
Turun seudulta Kaliningradiin
Kohdealueisiin ja -maihin kuuluvat Turun seutu, Varsinais-Suomi, Pietarin seutu, Kaliningradin erillisalue sekä Viro, Latvia, Liettua ja Puola.
Hankkeen lähtökohtiin kuuluvat elinkeinoelämän suuntautuminen Itämeren alueen maihin sekä elinkeinoelämän, kuntien ja yliopistojen yhteistyön terävöittäminen.