Urkudirektiivi uusi
makupala EU-kriitikoille
Euroopan unionin arvostelijat saivat uuden aiheen riemastua, kun torstaina tuli julkisuuteen tieto, että EU olisi kieltämässä kirkkourkujen valmistuksen lyijyvaaran vuoksi.
Perussuomalaisten Timo Soini tivasi eduskunnan kyselytunnilla, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta Suomen kirkoissa saa jatkossakin kuulla kirkkomusiikkia.
Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) aloitti myöntämällä, ettei ole alan asiantuntija. Vastauksesta päätellen asia oli uusi ja outo ministerille.
- Jos tätä direktiiviä ei ole kunnolla pantu täytäntöön, niin hallitus varmaan viisaudessaan harkitsee, miten tähän ongelmaan puututaan, Enestam pyöritteli.
Helsingin Sanomat oli kertonut, miten eurooppalaiset urkurakentajat ovat olleet kauhuissaan neljä vuotta sitten hyväksytystä ja heinäkuussa voimaan tulevasta direktiivistä.
Siihen on kirjattu tiukat rajat, kuinka paljon sähköllä toimivissa laitteissa saa olla vaarallisia metalleja kuten lyijyä. Urkupilleissä lyijyä on monin kerroin yli uuden rajan.
Soini piikitteli kysymällä, onko tämä direktiivi tyyppiesimerkki niin sanotusta läheisyysperiaatteesta, jonka mukaan päätökset pitäisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisten elinpiiriä.
Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk) ei ottanut kantaa urkujen kohtaloon, mutta vakuutti, että Suomi pyrkii tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan edistämään juuri sääntelyn parantamista, jotta EU:n tasolla ei tehtäisi liikaa turhia yksityiskohtaisia päätöksiä.