Uutiset

Ranskan pääministeri tapaa ay-johtoa

LK/REUTERS<br />Ranskalaisopiskelijat osoittivat jälleen mieltään sankoin joukoin torstaina Pariisissa.
LK/REUTERS
Ranskalaisopiskelijat osoittivat jälleen mieltään sankoin joukoin torstaina Pariisissa.

Ranskan ammattiyhdistysjohtajat vaativat nuoria koskevan työlain kumoamista ennakkoehtona neuvotteluille pääministeri Dominique de Villepinin kanssa, vaikka vaativatkin pääministerin tapaamista perjantaina.

Työlakia vastustavassa mielenosoituksessa Pariisissa oli torstaina mukana naamioituneita joukkioita, jotka sytyttivät autoja tuleen, kivittivät poliisia ja särkivät ikkunoita.

Pääministerin kansliasta ilmoitettiin torstai-iltana, että Villepin tapaa maan suurimpien ammattiliittojen edustajat perjantaina.

Viiden suuren ammattiliiton johtajat sanoivat tiedotteessaan, että he haluavat tavata pääministerin perjantaina. Villepin oli kutsunut ammattiliittojen edustajat neuvotteluihin. Tapaamisen ehtona ay-johtajat mainitsivat työlain kumoamisen. Tarkkailijat arvioivat kuitenkin, että suostuminen tapaamiseen viittaisi sovitteluratkaisun mahdollisuuteen.

Le Parisien -lehti kirjoitti, että presidentti Jacques Chirac on painostanut pääministeriään ottamaan yhteyttä ammattiliittoihin. Lehti vihjaisi, että pääministerin asema saattaa horjua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Villepinin kerrotaan neuvotteluehdotuksessaan toivoneen, että keskustelut olisivat täysin avoimia. Villepin oli myös esittänyt, että ehdotukseen tartuttaisiin niin pian kuin mahdollista. Tiistaille on suunnitteilla yleislakko, jolla hallitusta painostetaan vetämään takaisin jo säädetty laki.

Villepin on antanut ymmärtää olevansa valmis harkitsemaan muutoksia lakiin, joka heikentää alle 26-vuotiaiden irtisanomissuojaa kahden vuoden koeaikana.

Lakia vastustavat yliopisto-opiskelijat, lukiolaiset ja työläiset marssivat monissa yliopistokaupungeissa taas torstaina.

Pariisissa tuhansien mielenosoittajien joukossa oli naamioituneita joukkioita, jotka sytyttivät useita autoja ja yhden kaupan palamaan. He myös kivittivät poliisia, joka käytti patukoita häätääkseen rettelöitsijät pois.