Uutiset

Kansanterveyslaitos
osallistuu mallirokotteen
tutkimuksiin

Suomi aikoo osallistua influenssapandemiaa varten Suomeen tilatun mallirokotteen tutkimuksiin ennen sen lopullisen koostumuksen selviämistä. Kansanterveyslaitos allekirjoitti torstaina sopimuksen mallirokotteen hankinnasta ihmisille vaarallista H5N1-influenssavirusta vastaan.

Sopimuksen mukaan hollantilainen rokotevalmistaja valmistaa mallirokotetta Suomeen koko väestöä varten eli 5,2 miljoonaa annosta. Rokotteen kauppahinta on 20,8 miljoonaa euroa.

Väestö rokotetaan siinä tapauksessa, että linnuissa leviävä influenssavirus muuttuu ihmisestä toiseen leviäväksi ja aiheuttaa pandemian. Sitä ei aiota käyttää nykyistä, linnuista ihmiseen huonosti tarttuvaa H5N1-lintuinfluenssaa vastaan.

Kansanterveyslaitos on jo aiemmin tehnyt ennakkovaraussopimuksen ns. täsmärokotteen hankinnasta saman rokotevalmistajan eli Solvay Pharmaceuticalsin kanssa. Myös täsmärokotetta on varattu koko väestöä varten, mutta sitä saadaan maahan vasta puolen vuoden kuluttua pandemian alkamisesta.

Suomi pääsee aitiopaikalle

Rokotteen valmistuksessa käytettävän viruskannan Suomi valitsee viimeistään kolme kuukautta ennen tuotannon aloitusta. H5N1-viruksella on paljon eri kantoja, joista todennäköisin pandemian aiheuttaja on valittava rokotekannaksi ensi kesän aikana. Näin rokkoainetta päästäisiin valmistamaan ensi syksynä, sanoo Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rokotteen parasta mahdollista koostumusta selvitetään kliinisissä rokotetutkimuksissa tämän ja ensi vuoden aikana. Suomessa on aikoinaan tehty paljon rokotetutkimusta, ja nyt tarjoutuu tilaisuus osallistua näihin tutkimuksiin.

- Näin voidaan rokotteen kehittämistä seurata ikään kuin aitiopaikalta, Kilpi totesi. Hän ei usko, että päiväkirjaa pitäviä koehenkilöitä olisi vaikea saada tutkimukseen.

Toistaiseksi tilauksessa on sovittu vasta H5N1-pinta-aineesta, mikä on siis eri asia kuin valmis rokote, tähdentää Kilpi. Avoimena on viruskannan lisäksi myös se, kuinka paljon H5N1-pinta-ainetta yhteen annokseen tarvitaan, ja mitä tehosteainetta siinä käytetään.

Hiljattain ihmisiin siirtynyt virustyyppi aiheuttaa vakavampaa tautia kuin jo pitkään ihmisissä kiertänyt tyyppi, koska alkuvaiheessa ihmisillä ei ole juuri minkäänlaista immuniteettia sitä vastaan, sanoo Kilpi.

Mallirokotteeseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, mutta sen toivotaan antavan ainakin osittaisen suojan pandemiavirusta vastaan jo heti pandemian alkuvaiheessa. Vaikka se ei estä tartuntaa kokonaan, se saattaa vähentää viruksen voimaa, arvelee laboratorion johtaja Reijo Pyhälä Kansanterveyslaitokselta.