Uutiset

Kotimainen pandemiarokote olisihalvempi kuin ulkomailta hankittu

AILA-LIISA LAURILA

Kotimaisen pandemiarokotteen tuottaminen 20 miljoonalla eurolla ei ole alakanttiin arvioitu. Tätä mieltä on bioteknologiayritys FIT Biotechin toimitusjohtaja Kalevi Reijonen , joka on tehnyt lisälaskelmia viime viikon pandemiatilaisuuden jälkeen.

Perustelunaan Reijonen käyttää ruotsalaisen rokoteyrityksen SBL Vaccinin julkistamia tietoja. Yhtiö on lupautunut vastaamaan Ruotsin kansallisesta pandemiarokotetuotannosta puolella miljardilla kruunulla eli noin 50 miljoonalla eurolla.

- Summaan sisältyy tuotantolaitoksen rakentaminen. Meillä Suomessa ei tarvitsisi ryhtyä kaivamaan kuoppaa eikä valamaan sokkelia, Reijonen sanoo.

Reijosen tarkat laskelmat esimerkiksi rokotteen valmistuksessa käytettävien kananmunien tarpeesta ovat vielä kesken.

Ruotsissa kananmunien tuottajahinta on 85-90 sentin luokkaa kilolta. Suomalaistuottajat saivat juuri nostettua hinnan 65 sentin keskihintaan kilolta, mutta tavoitteena on nostaa hintaa lähelle Ruotsin hintoja ensi syksynä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lintuinfluenssan uhka ei hintaa nosta, vaan yksinkertaisesti se, että tuotamme munia nyt tappiolla, sanoo munantuottajien puhemes Timo Kaunisto Laitilasta.

Kaunisto ei usko, että Suomessa munat loppuvat vielä kesken, vaikka paljon tuotantoa on viime aikoina ajettu alas.

Varausmaksu vuodessa puoli miljoonaa

Suomi on tilannut hollantilaiselta influenssarokotevalmistajalta Solvay Pharmaceuticalsilta 5,5 miljoonaa annosta pandemiavirusta vastaan suunnattua täsmärokotetta. Varausmaksu on 550 000 euroa vuodessa.

Jonotussopimus on viisivuotinen. Huoltovarmuuskeskus huolehtii kahden ensimmäisen vuoden varausmaksuista.

Kun itse rokotteet ostetaan, niistä maksetaan erikseen. Kansanterveyslaitoksen rokoteosastolta saatujen tietojen mukaan rokotteet maksavat noin viisi euroa annokselta.

Tilattujen 5,5 miljoonan täsmärokotteen hinta olisi siten 27,5 miljoonaa euroa. Tämä summa kattaa vain puolet kokonaishankinnasta, sillä kaikille suomalaisille on tarkoitus tilata sekä mallirokote että täsmärokote.

Ruotsi varautuu hankkimaan 18 miljoonaa rokoteannosta 9 miljoonan väestölleen. Ruotsalainen SBL Vaccin arvioi saavansa käyntiin influenssarokotetuotantonsa vuoden 2010 alussa.

Reijosen arvion mukaan suomalainen rokotetehdas voisi aloittaa tuotannon jo parin-kolmen vuoden kuluttua siitä, kun aloittamispäätös on tehty.

- Ruotsalaisten suunnitelmissa ei ole kananmunien käyttäminen, vaan toteuttaa rokote soluviljelmissä. Niitä käytettäessä tuotantoaika on pidempi, Reijonen kertoo.

Suomi odottaa selvityksiä

Ruotsin hallituksen virallisena tavoitteena on valmistaa pandemiarokotteet omassa maassa. Suomi odottaa pohjoismaista selvitystä ja päättää kevään aikana lähtemisestä yhteispohjoismaiseen tuotantoon.

Hollantilaisen rokotevalmistajan varauslistalla Suomi on neljäntenä jonossa. Se tarkoittaa, että neljän muun maan kansalaiset saavat ulkomaisen rokotteen ennen suomalaisia.

Ruotsalaisen SBL Vaccinin omistajia ovat brittiläinen riskisijoitusyhtiö 3i ja ruotsalaisen SE-pankin yrityssijoitusyksikkö. Vuonna 2003 SBL teki 184 miljoonan kruunun tappion (noin 20 miljoonaa euroa), mutta pystyi viime vuonna nousemaan 15 miljoonaa kruunua voitolle (1,6 miljoonaa euroa).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tamperelaisen FIT Biotech -yhtiön toimitusjohtaja Reijonen arvelee ruotsalaisyrityksellä olevan päällimmäisenä tavoitteena taloudellisten voittojen tekeminen. Suomalainen tuotanto voitaisiin hänen mukaansa toteuttaa kansalliselta huoltovarmuuspohjalta ilman voitontavoittelua.