Talous

Finlux-merkki muuttaa Turkkiin

TS/Arto Takala<br />Finluxin viimeiset televisiot kärrättiin ulos Turun tv-tehtaasta viime lokakuussa. Nyt Finlux- ja Luxor -tuotemerkit kärrätään Turkkiin.
TS/Arto Takala
Finluxin viimeiset televisiot kärrättiin ulos Turun tv-tehtaasta viime lokakuussa. Nyt Finlux- ja Luxor -tuotemerkit kärrätään Turkkiin.

Timo Anttila

Ainakin osa konkurssiin menneen Turun tv-tehtaan tuotemerkeistä matkaa Turkkiin. Turkkilaisesta Vestel Electronics -yhtiöstä vahvistettiin maanantaina, että yhtiö on hankkinut omistukseensa oikeudet Finlux- ja Luxor-tuotemerkkeihin. Vestelin virkailija ei osannut sanoa, ostiko yhtiö myös Salora-tuotemerkin itselleen.

Kauppa ei ollut yllätys, sillä Vestel on aikaisemminkin valmistanut Finlux- ja Luxor-merkkisiä televisioita Turkissa. Turkkilaisella Finluxilla on yhä merkittävä markkina-asema Benelux-maissa sekä Britanniassa. Sen lisäksi turkkilaiset ovat myyneet Finluxeja muun muassa Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Finlux päätyi kaupan myötä huomattavasti kuopattua Turun tv-tehdasta isommalle yritykselle. Vestel on Euroopan suurin tv-valmistaja, jonka teki vuonna 2004 26 prosenttia Euroopassa myydyistä vastaanottimista. Taakse jäivät markkinakakkonen hollantilainen Philips ja kolmonen turkkilainen Beko Electronics. Vestelin myynti vuonna 2004 kohosi 2,7 miljardiin euroon.

Vestelin tuotevalikoimiin kuuluvat kaikenlaiset televisiot. Perinteisten putkikoneiden lisäksi yhtiö valmistaa plasma- ja lcd-televisioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkki nousee valmistusjätiksi

Monelle voi olla yllätys, että turkkilaiset valmistavat televisioita. Sen ei pitäisi olla sitä. Turkki on muutamassa vuosikymmenessä kohonnut samanlaiseksi elektroniikan kokoonpanomaaksi kuin mitä esimerkiksi Etelä-Korea oli vuosikymmen sitten. Viime vuonna 65 prosenttia Euroopassa myydyistä televisioista tuli Turkista.

Turkin asemaa helpottaa vapaakauppasopimus Euroopan unionin kanssa. Monet aasialaiset elektroniikkayhtiöt tuovat komponentit Turkkiin, jossa niistä kootaan halvalla työvoimalla valmiita tuotteita ja lopulta tuotteet viedään tullitta myytäväksi unionin jäsenmaihin. Esimerkiksi Vestel kokoaa omien tuotteidensa lisäksi televisioita muun muassa Panasonicille ja Sonylle.

Vestel ja sen pahin turkkilainen kilpailija Beko ovat laajentuneet varsinkin vuosituhannen jälkeen nopeasti. Osaltaan kehitystä on auttanut perinteisten eurooppalaisten valmistajien kompastelu ja turkkilaisten taitava alkuperämaan hävittäminen.

Moni esimerkiksi Saksassa luulee vieläkin ostavansa kotimaista valitessaan vastaanottimekseen Grundigin. Tosiasiassa kyse on enää tuotemerkistä, jonka Beko hankki konkurssipesästä muutama vuosi sitten. Vestelin tuotemerkki Keski-Euroopassa on SEG, mutta senkin saksalaisuudesta on jäljellä enää vain brändi.

Sekä Vestel että Beko ovat kumpikin osa isompaa teollisuusjättiä. Finluxin ostaneen Vestelin enemmistöosakas on Zorlu Group. Zorlun suvun hallinnassa oleva yritys valmistaa ja omistaa lähes kaikkea kankaista pankkeihin. Beko on puolestaan osa Koc Groupia, joka valmisti toissa vuonna yli miljoona autoa. Osa Kocin kokoamista Fordeista on saattanut löytää tiensä Suomeenkin.