Presidentinvaalit

Halonen torjuu
väitteet 1970-luvun vappupuheestaan

Presidenttiehdokas Tarja Halonen ei pitänyt vuonna 1976 Hakaniemessä vappupuhetta, jossa hän olisi kannattanut Suomen liittymistä Neuvostoliittoon.

  Halonen torjuu STT:n haastattelussa täysin perättömänä juorun, joka leviää parhaillaan sähköposteissa ja tekstiviesteissä.

- En ole vuonna 1976 pitänyt mitään vappupuhetta Hakaniemessä, eikä sitä tekstiä löydy myöskään Tiedonantajasta. Ja jos 1970-luvulla sosialidemokraattinen SAK:n lakimies olisi pitänyt sellaisen vappupuheen, niin se työsuhde olisi jäänyt aika lyhyeksi, Halonen sanoo.

Halosen mukaan väite on itse asiassa vanha ja jo kertaalleen selvitetty, mutta näyttää nyt heränneen vaalien yhteydessä uudelleen henkiin. Suojelupoliisillekin Halosen väitetty valelainaus on tuttu.

Puhe olisi muka uutisoitu tuoreeltaan Tiedonantaja - ja Karjala -lehdissä. Kummankaan lehden toukokuun alun numerot vuodelta 1976 eivät vahvista "tietoa".

Karjala-lehti ei käsitellyt vapun tapahtumia lainkaan toukokuun alun numerossaan. Tai sitten Turun yliopiston kirjastoon on painettu ihan omat vuosikerrat.

- Tämä on sarjassa loanheitto, Halonen sanoo ja toivoi, että äänestäjillä on arkijärkeä erottaa kaupunkilegendat todellisuudesta. Hän arveli, ettei sellaista vaalikampanjaa olekaan, missä ei juoruja liikkuisi.