Uutiset

Saarenaukon suojelu sinetöi Mietoistenlahden Naturan

TS/Jonny Holmén<br />Mietoislaisten omalle lintutornille avautuva Saarenaukko saa suojakseen yksityisen luonnonsuojelualueen. Rauno Teitin mukaan suojelun taso turvaa asukkaille mahdollisuuden käyttää vesialuetta kuten aiemminkin.
TS/Jonny Holmén
Mietoislaisten omalle lintutornille avautuva Saarenaukko saa suojakseen yksityisen luonnonsuojelualueen. Rauno Teitin mukaan suojelun taso turvaa asukkaille mahdollisuuden käyttää vesialuetta kuten aiemminkin.

ERJA HYYTIÄINEN

Saarenaukon osakaskunnan vesialueiden liittäminen luonnonsuojelualueiden joukkoon sinetöi Mietoistenlahden Natura-alueen kattavan suojelun. Osakaskunnalle vapaaehtoisen luonnonsuojelualueen perustaminen on osakaskunnan toimitsijan Rauno Teitin mukaan tyydyttävä lopputulos. Käytännössä suojelu sallii osakkaille vesialueen käytön lähes entisellään. Ainoa selkeä muutos on lokkien kansoittaman karin rauhoittaminen pesimäaikaan sekä sorsastuksen kieltäminen.

- Kun lähtökohta oli se, että valtio halusi lunastaa koko vesialueen, voi tähän lopputulokseen olla tyytyväinen. Me saamme elää täällä kuin ennenkin. Osakkaat eivät ole itse sorsastaneet, mutta me olemme myyneet sorsastusoikeuksia, ja se tulo meiltä nyt loppuu, Teitti sanoo.

Suojeltavaksi määrätylle Aukkokarille ei kukaan ole Teitin mukaan mennyt tähänkään saakka, siitä on pitänyt huolen lokkien oma joukko.

Osakaskunta on anonut alueen merkitsemistä luonnonsuojelualueeksi, ja Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastajan Antti Palmusen mukaan hakemus hyväksyttänee. Se on parin pienemmän yksityisen luonnonsuojelualueen kanssa viimeinen lenkki yhteensä 410 hehtaarin laajuisen suojelualueen luomisessa. Saarenaukon suojelualue kattaa siitä reilut 74 hehtaaria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun Mietoisten hankeuusjako luonnonsuojeluaan perustamiseksi käynnistettiin, Laajoen ja Mynäjoen suiston lintualueesta osa oli jo valtiolla. Hankeuusjako koski 220 hehtaaria, ja pääosin se saatiin suojeltua sopimuksilla, vain muutamassa kohteessa jouduttiin pakkolunastuksiin, Palmunen sanoo.

Kalastaja pääsee yhä kotilaituriin

Suojelun keinoina oli joko hankkia suojeltava valtion omistukseen rahalla tai maanvaihdoilla tai yksityinen suojelualue, jossa omistus säilyy yksityisillä, mutta valtio korvaa käytön rajoituksista. Saarenaukon osakaskunta valitsi jälkimmäisen. Teitti neuvotteli ympäristökeskuksen edustajien kanssa kaksi ja puoli vuotta suojelun tasosta, ja lopputuloksena on malli, joka sallii muun muassa kalastuksen sekä sen, että myös tulevaisuudessa jokainen pääsee omaan mökkirantaansa veneellä. Laajoen ja Mynäjoen rehevöittämä lahti kun kasvaisi ilman ruoppausta umpeen.

Ainoa suurempi muutos oli sorsastuksen kieltäminen vesialueella. Teitin mukaan oman osakaskunnan väki ei lintuja ole pyytänyt, mutta metsästysoikeuksien myynnistä on saatu pientä tuloa osakaskunnalle muun muassa ranta-alueen siistimistä varten.

Nyt tuo tulo putoaa pois, mutta sitä yritetään paikata vuokraamalla peltoa, jonka osakaskunta sai vaihtomaana valtiolta. Valtio sai ruovikoituneen lahdenpohjukan, jonka kunnostaminen uskotaan tulevaisuudessa karjan huoleksi.