Uutiset

Britannian pakistanilaiset kärsivät perinnöllisistä sairauksista

ANNA MÅRD

Britannian pakistanilaisperheisiin syntyvillä lapsilla on 13 kertaa suurempi riski sairastaa jotakin vakavaa perinnöllistä tautia kuin muilla briteillä. Valtava perinnöllisten tautien määrä selittyy sillä, että pakistanilaissyntyisillä on tapana mennä naimisiin serkkujensa kanssa, mikä tuo esiin suvussa kulkevat perinnölliset taudit.

Etenkin Birminghamin kaupungissa on paljon pakistanilaisia, ja yhteisössä serkusten väliset avioliitot ovat erittäin yleisiä. Arviolta kolme neljäsosaa aviopareista on keskenään serkuksia. Myös monet näiden avioparien vanhemmista ja isovanhemmista ovat aikanaan valinneet puolisokseen serkkunsa.

Meidän länsieurooppalaisten korvissa oman serkkunsa naiminen kuulostaa lähes sukurutsaukselta, vaikka useimmissa maissa laki sen salliikin. Pakistanilaisten ja monien muiden aasialaisten mielestä serkkujen väliset liitot ovat kuitenkin suotavia, koska puolisot ymmärtävät toisiaan.

- Myös sukutapaamiset ovat miellyttäviä, koska apet ja anopit tuntevat toisensa, sanoo serkkunsa kanssa naimisissa oleva Neila Butt yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Butt on kuitenkin tietoinen avioliiton riskeistä. Hän arvelee menevänsä geenitesteihin, jos perheeseen harkitaan vielä kolmatta lasta.

Yksi kymmenestä sairastaa

Birminghamin sairaanhoitopiirin mukaan peräti kymmenesosa pakistanilaisserkusten perheisiin syntyneistä lapsista on vakavasti kehitysvammaisia. Koko Britannian perinnöllisiä tauteja sairastavista lapsista lähes kolmasosa syntyy pakistanilaisille, vaikka pakistanilaisnaisten osuus synnyttäjistä on vain kolme prosenttia.

Useimmat taudit periytyvät peittyvästi eli lapsen on saatava niiden aiheuttajageeni sekä isältään että äidiltään. Useimmilla ihmisillä on varmasti tautigeenejä, mutta on harvinaista, että kaksi saman taudin geeniä kantavaa ihmistä sattuisi kohtaamaan toisensa ja perustamaan perheen.

Serkuksilla on lukuisia samoja geenejä, jotka ovat peräisin yhteisiltä isovanhemmilta. Siksi perinnöllisten tautien esiintyminen on tavallista juuri serkusten - tai yleensä lähisukulaisten - lapsilla.

Birminghamin alueen lisäksi pakistanilaisyhteisöt ovat vahvoja mm. Keski-Englannin Bradfordissa, jonka kansanedustaja Ann Cryer on tilanteesta huolissaan. Hänen mielestään asiasta on uskallettava keskustella.

- Me poliitikot kiinnitämme huomiota tupakointiin, alkoholinkäyttöön ja liikalihavuuteen, koska ne ovat tärkeitä kansanterveyskysymyksiä. Kyllä meidän on uskallettava puuttua myös serkkujen välisiin avioliittoihin, Cryer sanoo.

Hänen mukaansa ainakin Bradfordin alueen pakistanilaiset kieltäytyvät katsomasta totuutta silmiin.

Suomella 35 omaa tautia

Britannian pakistanilaisten ongelmat ovat pahempia kuin suomalaisten, mutta peittyvästi periytyvistä taudeista on ikäviä kokemuksia myös Suomessa.

Vaikka me emme yleensä nai serkkujamme, niin yhteiset tautigeenit ovat myös meidän ongelmamme, koska Suomessa on pieni alkuperäisväestö. Kun siihen ei ole vuosien saatossa juurikaan sekoittunut uutta verta, sama pienehkö geeniperimä hallitsee maassa yhä.

Todennäköisyys kahden taudinkantajan kohtaamiseen ja sairaan lapsen syntymiseen on siksi korkeampi kuin monissa isoissa maissa. Meillä esiintyy peräti 35:ä omaa tautia, joita muualla on vain hyvin vähän tai ei ollenkaan. Useimmat näistä taudeista aiheuttavat erittäin vakavia kehitysvammoja tai jopa sikiöaikaisia kuolemia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy