Uutiset

Turkulaista verkkokauppaa epäillään pyramidihuijauksesta

MARJA SALEVA

Turkulaisen verkkokaupan Move Networks Oy:n epäillään syyllistyneen laajaan pyramidihuijaukseen. Sisäministeriö jätti yrityksestä tutkintapyynnön Turun poliisille viime viikolla.

Pyramidihuijauksesta on kyse, kun organisaatiossa jäsenten tulot kertyvät kokonaan tai pääosin uusien jäsenten maksamista liittymismaksuista. Aitoa kaupankäyntiä ei ole tai se on vähäistä.

Ministeriössä epäillään, että Move Networksin tapauksessa verkkokauppa on pelkkä peite laittomalle rahankeräykselle.

- Kun tulo-odotukset perustuvat myöhemmin mukaan tulleiden rahalahjoituksiin eikä kaupankäynnistä saatuihin katteisiin, kyse on kielletystä puuhasta, sisäministeriön poliisiosaston arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö, hallitusneuvos Jouni Laiho sanoo.

Turun poliisi on aloittanut jutun tutkinnan. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnroth lupaa antaa tietoja tapauksesta ensi viikon alussa.

- Ei ole selvää, onko tapahtunut rikosta vai ei.

Liikevaihto perustuu myyntiin

Move Networks kiistää jyrkästi epäilyt pyramidihuijauksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Emme ole pyramidiorganisaatio vaan verkostomarkkinointiyritys, joka toimii lakien mukaan. Kaikki liikevaihto perustuu myyntiin. Olemme myyneet useita tuhansia tuotteita ja palveluita, vastaa Vesa Virtanen, yksi yrityksen perustajajäsenistä.

Yhtiön perusti kolme 25-29-vuotiasta Turun seudulla asuvaa miestä. Move Networks merkittiin kaupparekisteriin heinäkuussa.

Yhtiön verkkokaupassa tarjotaan myytäväksi tuotteita laidasta laitaan: polkupyöriä, lastenrattaita, moottori- ja soutuveneitä, koruja, kodinkoneita, digibokseja, aikuisviihdettä. Verkkokaupassa voi tehdä ostoksia vain yhtiön edustajan ID-tunnuksella.

Sisäministeriön epäilysten mukaan edustajaksi on päässyt vain maksamalla 999 euron aloitusmaksun. Lisäksi on edellytetty kuukausittaista 60 euron maksua, jotta järjestelmässä pysyy mukana.

Move Networks kiistää väitteet. Virtasen mukaan myyntiedustajaksi pääsee ilman maksua, mutta franchising-edustajaksi pääsy vaatii ostoksia tietyn pisteytyksen mukaan.

- Olemme räätälöineet 999 euron tuotepaketin. Sen voi ostaa, jos haluaa franchising-edustajaksi. Edustajat voivat luoda oman alamyyjäverkoston, jonka myynnistä he saavat provisiota, Virtanen kertoo.

Jotta edustaja saa provisiot alamyyjien myynnistä, ostoja on hankittava tietty määrä kuukaudessa pisteytyksen mukaan.

Virtasen mukaan yhtiön kolmestatuhannesta edustajasta kolmannes on franchise-edustajia.

Vain perustajat rikastuvat

Pyramidihuijaukset eivät ole uusi ilmiö. Uudentyyppistä pyramidipeliä edusti WGI-nettipeliorganisaatio, joka tuomittiin elokuussa Lahden käräjäoikeudessa rahankeräysrikoksesta.

Henkilökohtaisten kontaktien lisäksi tiedonvälityksessä käytettiin internetiä, jonka avulla organisaatioon saatiin lyhyessä ajassa liittymään tuhansia ihmisiä.

Laiho pitää tämänkaltaisia huijauksia yhteiskunnallisesti vaarallisina.

- Ne rakentuvat aina niin, että yhtiön perustajat rikastuvat ja suuri massa saa maksajan osan, ei koskaan mitään muuta.