Uutiset

Vaikea vaalimuisto

Välimeren rannoilla Algeriassa käyty sisällissota on kadonnut maailman yhteisestä lyhytmuistista jo vuosia sitten, mutta algerialaiset eivät itse ole päässeet siitä eroon. Väkivaltaa esiintyy edelleen satunnaisesti, ja tuhansien sisällissodan jaloissa kadonneiden siviilien kohtalo askarruttaa, vaikka entisen tiheän pelon ilmapiirin kerrotaan lientyneen ja ainakin pääkaupunki Algerin katujen kuhisevan taas elämää.

Vuonna 1992 armeija keskeytti etukäteen demokraattisina pidetyt vaalit, joissa ääri-islamistinen FIS-puolue oli saamassa voiton. Se syöksi maan veriseen, ilmeisesti 150 000 uhria vaatineeseen ja toistakymmentä vuotta lähes päivittäisinä kauheuksina jatkuneeseen sisällissotaan. Nousu siitä on ollut hidas ja kipeä.

Toista kauttaan presidenttinä istuva Abdelziz Bouteflika on epäilyistä huolimatta ilmeisesti onnistunut tavoitteissaan maan rauhoittamiseksi. Hänen ensimmäinen, vastustuksesta huolimatta läpi ajamansa toimi oli armahtaa tuhansia kapinallisia, jotka eivät ainakaan virallisesti olleet syyllistyneet väkivaltaan. Nyt on edessä toinen, pitemmälle menevä armahduskierros. Arvostelijoiden mielestä liennytystä ei kuitenkaan voi olla ilman oikeutta ja islamistien lisäksi edesvastuuseen pitäisi saattaa myös ne ihmiset maan omissa turvallisuusjoukoissa, joiden uskotaan syyllistyneen rikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin vuosien aikana.

ELINA TUUKKANEN (02)269 3296 elina.tuukkanen@turunsanomat.fi