Uutiset

Rahoituskuviot pitkittäneet
Muurla-Lohja -neuvotteluja

ULLA MATTSSON

Tiehallinnon, rahoittajien ja E18 Muurla-Lohja -osuuden toteuttajaksi valitun Tieyhtiö Ykköstien neuvottelut ovat venyneet tuntuvasti kesäkuun puolessavälissä arvioidusta kahdesta ja puolesta kuukaudesta.

- Varsinaiset neuvottelut ovat nyt aivan loppusuoralla. Sopimus on kuitenkin allekirjoituskunnossa aikaisintaan lokakuun puolivälissä, sillä runsaasti rutiiniasioita joudutaan vielä hoitamaan, sanoo projektijohtaja Matti Vehviläinen tiehallinnosta.

Vehviläinen muistuttaa, että sopimus saadaan silti allekirjoitetuksi etuajassa, sillä alkuperäisessä aikataulussa allekirjoitamaan oli laskettu päästävän marraskuun puolivälissä.

Vehviläisen mukaan tilannetta ovat ennen muuta mutkistaneet rahoitusasiat.

- Vie aikaa, kun mukana on lukuisia yksityisiä rahoittajia. Se on vaatinut aikaa vieviä selvityksiä. Tilanne on todella erilainen kuin perinteisissä tiehankkeissa.

Perusasiat ovat neuvottelumyllyssä säilyneet kuitenkin ennallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kustannustehokkuus on odotetunlainen ja riskien hallinnan siirrosta koituvat hyödyt myös. Näistä ollaan erittäin tyytyväisiä, Vehviläinen muotoilee. Yksityiskohtaista tietoa heruu vasta sopimuksen solmimisen jälkeen.

Urakoitsija valmiina töihin

- Urakoitsijalla on täysi valmius aloittaa työt heti, kun sopimus saadaan kuntoon. Ennakkosuunnittelua on jo tehty runsaasti, Vehviläinen sanoo.

Tieyhtiö Ykköstie voitti tarjouskilpailun heti ensimmäisellä kierroksella. Yhtiö lupasi toteuttaa 50 kilometrin mittaisen tiehankkeen kolmessa vuodessa niin, että tällä moottoritien viimeiselläkin osuudella ajettaisiin jo marraskuussa 2008.

- Vauhti on todella kova, jos ajattelee, että puolta pienemmän hankkeen eli Paimio-Muurla-välin rakentamiseen meni kuusi vuotta, Vehviläinen vertaa.

Moottoritie toteutetaan pitkäkestoisena julkisen ja yksityisen sektorin elinkaarisopimuksena, joka pitää sisällään väylän yksityiskohtaisen suunnittelun, rakentamisen, hoidon ja ylläpidon sekä rahoituksen.

Sopimuskausi ulottuu 21 vuoden päähän tien liikenteelle avaamisesta.

Työ on Suomen kaikkien aikojen suurin tiehanke. Eduskunta on myöntänyt sille 700 miljoonan euron tilausvaltuuden. Pitkine tunneleineen se on myös teknisesti erittäin vaativa.

- Pelkästään palvelusopimuksesta tulee noin 100-sivuinen, Vehviläinen kuvaa.