Uutiset

CDU ja SPD suuntautuvat vakavasti kohti suuren koalition rakentamista

RISTO K. TÄHTINEN

Molemmat puolitoista viikkoa sitten vaaleissa hävinneet Saksan suuret hallituspuolueet, kristillisdemokraattien CDU ja sosiaalidemokraattien SPD, jatkoivat eilen tunnusteluja ja sopivat uusista askelista yhteisen hallituksen, ns. suuren koalition, muodostamiseksi. Monissa asiakysymyksissä puolueet ovat lähentyneet. Puolueet etsivät yhteistä linjaa seuraavan kerran mm. talous- ja työllisyyskysymyksistä ensi keskiviikkona.

Eilisiä keskusteluja CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel leimasi vakaviksi ja rakentaviksi. SPD:n puheenjohtajan Franz Münteferingin mukaan keskustelut olivat hedelmällisiä ja samalla silmänkorkeudella kahden tasavahvan puolueen kesken. Vaalit hävinnyt liittokansleri Gerhard Schröder vaatii uudistusten jatkamista unohtamatta sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Eilen ei käsitelty hallituksen muodostamisen yhtä suurimmista ongelmista eli kenestä tulee Saksan uusi liittokansleri. CDU pitää kiinni tiukasti Angela Merkelistä ja SPD ilmeisen taktisesti Gerhard Schröderistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monien tarkkailijoiden mukaan SPD ja Schröder ovat jo asiallisesti luopuneet Schröderistä maan johdossa. Schröderin taktiikaksi kuitenkin arvellaan, että hän haluaa estää myös Merkelin tulon kansleriksi. Jos CDU pitää, kuten tähän asti, rivinsä tiukasti koossa, häntä ei SPD voine syrjäyttää kanslerin paikalta.

Saksa on kuitenkin parhaillaan suuri huhumylly. Merkelin sijasta kansleriksi tarjotaan milloin Ala-Saksin osavaltiopääministeriä Christian Wulffia tai hänen hesseniläistä kollegaansa Roland Kochia , milloin Wolfgang Schäublea tai Baijerin osavaltiopääministeriä Edmund Stoiberia , jota veikataan myös suuren koalition talous- ja tulevaisuusministeriksi.

Sosiaalidemokraateista arvellaan Schröderin luovuttua Münteferingin nousevan varaliittokansleriksi ja nykyisen 73-vuotiaan sisäministerin Otto Schilyn ulkoministeriksi. Toiset veikkaavat Peter Struckin jatkavan puolustusministerinä tai siirtyvän SPD:n parlamenttiryhmän johtoon.

Varsinaiset hallitusneuvottelut päässevät vasta toden teolla vauhtiin sunnuntaina käytävien Dresdenin 219 000 äänioikeutetun vaalipiiri 160:n jälkivaalien jälkeen