Kiukaiden päästöt jopa 50-kertaiset
aluelämpökattiloihin verrattuna
Kotitalouksien suurimmiksi pienhiukkaslähteiksi ovat osoittautuneet perinteiset saunakiukaat.
Puun poltossa syntyviä pienhiukkaspäästöjä ja niiden koostumusta on selvitetty laajassa tutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan esimerkiksi kiukaiden ja leivinuunien hiukkaspäästöt ovat keskimäärin viisinkertaiset jatkuvasyöttöisiin laitteisiin verrattuna ja jopa 50 kertaa suuremmat kuin aluelämpökattiloiden päästöt.
- Jatkuvakäyttöisillä pelletti- ja hakelaitteilla polttoprosessi on paremmin hallittavissa ja päästöt pienempiä ja tasaisempia kuin tulisijoilla ja kiukailla.
- Niidenkin päästöt kasvoivat, kun laitteita käytettiin pienellä teholla sekä häiriö- ja katkokäyttötilanteissa, kertoo professori Jorma Jokiniemi Kuopion yliopistosta.
Kuopion yliopisto selvitti päästöjä vuosina 2002-2005.
Mittauksia tehtiin kiukaiden lisäksi kaupallisilla takoilla, takkasydämillä sekä pien- ja aluelämpökattiloilla.
Polttoaineena käytettiin pilkettä, haketta ja pellettiä. Pelletillä kaikki ominaispäästöt olivat pienempiä kuin hakkeella.
Aluelämpökattiloissa laitosten ominaispäästöt olivat alhaiset tehokkaan savukaasujen puhdistuksen vuoksi.
Suurissa laitoksissa päästöihin vaikuttaakin merkittävimmin käytetty puhdistusmenetelmä.
Korkein lämpö ja suurin veto
Kiukaiden päästöt eivät sinänsä tulleet yllätyksenä. Mitään vippaskonstia tilanteen korjaamiseksi ei ole.
- Päästömäärät johtuvat lämmitystavasta eli siellä ovat korkeimmat lämpötilat ja suurin veto. Hiukkaspäästöjen vähentämistä mietitään kyllä tältäkin osin.
- Päästöjen vähentämisessä keskeistä on kuitenkin vaikuttaa jatkuvakäyttöisiin laitteisiin, joita käytetään lämmön tuotannossa, toteaa Jokiniemi.
Tekesin rahoittamaan tutkimushankkeeseen osallistuivat myös VTT Prosessit, Työtehoseura ja yhdeksän tulisija- ja kattilavalmistajaa.
Mukana olleet yritykset hyödyntävät tuloksia laitteidensa jatkokehityksessä.
Hankkeessa muodostunut ryhmittymä jatkaa tutkimusta yhdessä Kansanterveyslaitoksen ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Tutkimuksessa selvitetään päästöjen leviämistä ulkoilmassa ja puun pienpolton terveysvaikutuksia.