Uutiset

Yle aloittaa yt-neuvottelut
maakunnallisissa radioissa

LEA PEUHKURI, STT

Yleisradio aloittaa ensi viikolla yt-neuvottelut maakuntaradioissaan. Ylen mukaan vähennystarve on 40 työtehtävää. Kyseessä ovat enimmäkseen toimittajan työt, teknisiä töitä on jo maakuntaradioissa vähennetty melko paljon.

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, vähentääkö Yle henkilöstöä Turun radiosta.

- Yt-neuvottelujen lopputulostahan ei voi vielä tietää. Kussakin radiossa käydään resurssit läpi ja tehdään sitten päätöksiä, Turun maakuntaradion päällikkö Vesa Laaksonen kertoo.

Ylen maakuntaradioissa käytiin yt-neuvotteluja viimeksi keväällä, jolloin toimituksen tukitehtävistä karsittiin työntekijöitä. Turussa työt loppuivat yhdeltä ihmiseltä ja kaksi siirtyi muualle Ylessä. Turun radiossa työskentelee nyt 25 ihmistä, kun vielä kymmenisen vuotta sitten heitä oli 32.

Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner on ilmoittanut, että Yle hakee henkilöstösäästöjä varsinkin tekniikan kehittymisen vuoksi. Työntekijöiden näkökulmasta juuri teknistyminen on päinvastoin lisännyt toimittajan työtä ja vienyt tilaa varsinaiselta journalismilta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toimittajien tehtävät lisääntyvät koko ajan. Löysät on kyllä jo otettu pois, Turun toimituksen tukimies Simo Kymäläinen kommentoi vähennystarvetta.

Kahden työt vaakalaudalla

Kymäläisen mukaan näyttää siltä, että kussakin maakuntaradiossa loppuvat työt kahdelta ihmiseltä.

- Tämä on tulos yksinkertaisesta laskutoimituksesta, jossa 40 työtehtävää vähenee 20 radiossa. Tietenkään luku ei välttämättä toteudu näin, ja toivomme toki kovasti, että määrä vielä laskee tästä, Kymäläinen sanoo.

Toimituksessa oli jo ennen tiistaita liikkunut tietoa vähennettävien määrästä.

- Nyt kun varma tieto tuli, asia on ollut kovasti pinnalla. Kyllä jokainen miettii, joutuuko itse lähtemään, Kymäläinen tuumii.

Yleisradio kertoi supistustarpeistaan aiemmin tässä kuussa. Ne toteutetaan vuoteen 2008 mennessä. Toimitusjohtaja Jungner on arvioinut irtisanomistarpeeksi koko yhtiössä 100-200 työntekijää. Muun muassa teknistä henkilökuntaa ulkoistetaan ja keskushallintoa kevennetään.

Tämän lisäksi 4. lokakuuta alkavissa neuvotteluissa käydään läpi koko maakuntaradioiden toiminta. Päätökset työntekijöistä tehdään vuoden loppuun mennessä.

Ylen työntekijäpuolelta kerrotaan, että yhtäkään yksikköä ei ole tarkoitus lakkauttaa, mutta synergiaa haetaan. Maakuntaradiot ovat osa Yleisradion oman sisäisen uutistoimiston rakentamista. Työntekijöiden arvion mukaan yhteistyö pelannee Helsingin toimituksen ja eri maakuntien välillä, ei niinkään maakuntaradioiden kesken. Joka tapauksessa työntekijät haluavat käydä rakentavat yt-neuvottelut.