Uutiset

Historiallinen askel pitkässä kiistassa

Britannian pääministeri Neville Chamberlain jäi surullisenkuuluisasti historiaan luvattuaan - toisen maailmansodan aattona ja Adolf Hitlerin sanaan luottaen - "rauhan meidän ajallemme".

Pohjois-Irlannin rauhanhankkeen kohdalla ongelma on päinvastainen: etenkin protestanttisten unionistien keskuudessa kukaan ei tohdi tunnustaa, että katolisten tasavaltalaisten puolella on viime vuosina otettu jo monta ratkaisevan tuntuista askelta kohti rauhaa.

Näistä askelista viimeisin - vaan ei vähäisin - on Pohjois-Irlannin kansainvälisen aseriisuntakomission maanantainen ilmoitus siitä, että IRA on komission valvonnassa luovuttanut ja tuhonnut kaiken sen aseistuksen, jonka avulla se vuosikymmenten ajan kävi terrorisotaansa brittihallintoa ja sitä tukevia unionisteja vastaan Ulsterissa.

Askel on epäilemättä historiallinen, vaikka osa tasavaltalaisten väkivallasta on IRA:n rauhoittumisen myötä siirtynyt erilaisiin sirpalejärjestöihin tai tavalliseen rikollisuuteen. Tästä huolimatta pallo on nyt entistä enemmän unionistipuolella, jonka pitäisi omine äärijärjestöineen vähitellen suostua ajatukseen, että rauha todellakin voi onnistua myös Pohjois-Irlannissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vanhasta ajattelusta luopumisen tekee unionistipuolella erityisen vaikeaksi se, että vuosikymmenten ajan unionistit nauttivat etuoikeutetun isoveljen asemaa suhteessa Ulsterin tasavaltalaisiin. Todellisen rauhan syntyminen edellyttäisi nyt noista etuoikeuksista luopumista poliittisesti, uskonnollisesti ja sosiaalisesti tasa-arvoisemman Pohjois-Irlannin luomiseksi.

Katolisten tasavaltalaisten puolella IRA:n ja sen poliittisen siiven Sinn Feinin johdossa toimineiden ja toimivien Gerry Adamsin ja Martin McGuinnessin sukupolven mielenmuutos avasi 1990-luvulla tien nykyiseen rauhanprosessiin. Unionistipuolella tarvittaisiin nyt samanlaista mielenmuutosta, mutta Ian Paisleyn tapaisia johtajia kuunnellessa tuntuu vahvasti siltä, että tuollaista mielenmuutosta saadaan odottaa siihen asti, että unionistipuolen johdossa tapahtuu aito sukupolven vaihdos ja valtaan astuvat nuoremmat päättäjät nykyisten dinosaurusten sijasta.

PIRKKA KIVENHEIMO (02) 2693637 pirkka.kivenheimo@turunsanomat.fi