Porschen Volkswagen-omistus ei vaikuta ainakaan heti Uuteenkaupunkiin
RISTO K. TÄHTINEN
Saksalaisen autovalmistajan Porschen aikomus ostaa 20 prosentin osuus Euroopan suurimmasta autonvalmistajasta Volkswagen-yhtiöstä ei vaikuta ainakaan heti Porschen valmistukseen Uudenkaupungin autotehtaalla. Porschen pääjohtaja Wendelin Wiedekingin mukaan olemassa olevat sopimukset pidetään.
Porschen tiedottajan mukaan Porschella ja Valmetin Uudenkaupungin autotehtaalla on sopimus vuoden 2008 loppuun ja lisäksi optio valmistuksen jatkumisesta vuoteen 2011.
Iltapäivälehti Bild spekuloi maanantaina, että Euroopan voitokkain autovalmistaja Porsche voi säästää ja ylikapasiteetistä kärsivä Volkswagen työllistää paremmin väkensä, jos Porsche lopettaa autojen teettämisen ulkomailla. Tiedottajan mukaan uutinen on lehden omaa arvelua, jota Porsche ei kommentoi.
Tähän asti Porsche on välttänyt liikaa läheisyyttä kansanautoon oman autonsa yleellisen imagon säilyttämiseksi.
Porschesta suurin omistaja
Oleellisesti VW:tä pienemmästä Porschesta tulee viidenneksen osuudella Volkswagenin suurin omistaja.
Toiseksi suurin on Ala-Saksin osavaltio yli 18 prosentin osuudella. Porsche maksaa osuudestaan kolme miljardia euroa, jotka ovat jo kauan likviditeettinä polttaneet Porschen kassassa.
Saksan rahoitustarkastusviranomainen aikoo kuitenkin tutkia Porschen viime viikolla tekemät kaupat Volkswagenin osakkeilla. Tutkimuksen kohteena on se, viivyttikö Porsche ilmoituksen antamista markkinoille.
Porsche kertoi sunnuntaina, että se suunnittelee omistusosuutensa nostamista Volkswagenissa 20 prosenttiin. Der Spiegel -viikkolehti kertoi suunnitelmasta jo lauantaina.
Porschen osakkeen kurssi romahti maanantaina Frankfurtin pörssissä lähes 12 prosenttia, kun vihaiset sijoittajat pelkäsivät autoyhtiön kassan valuvan heidän itsensä sijasta Volkswagenin kitaan.
Myös Volkswagenin osakkeen kurssi laski, kun viime viikon mystinen ostaja paljastui pikkuruiseksi Porscheksi. Sen sijaan Volkswagenin suurin omistaja, Ala-Saksin osavaltio tervehti tyytyväisenä Porschen tuloa omistajakuntaan.
Ala-Saksin pääministeri Christian Wulff sanoi, ettei osavaltion hallitus halua esimerkiksi jonkin amerikkalaisen autovalmistajan haukkaavan Volkswagenia. Hän vakuutti, että osavaltio pitää oman 18,2 prosentin osuutensa autoyhtiöstä.
Takana paljon yhteistyötä
Porsche perustelee ostoaan sillä, että yhtiöillä on paljon yhteistyötä. VW on Porschen suurin alinhankkija kolmanneksen osuudella.
Lisäksi Porsche haluaa estää institutionaalisia sijoittajia valtaamasta huonoon kuntoon joutunutta ja sen vuoksi osakekurssiltaan halpaa yhtiötä.
Nykyisen lain mukaan VW:tä ei voi vallata. Ala-Saksin omistuksen turvaamiseksi voimassa on laki, jonka mukaan kellään ei yhtiökokouksessa saa olla enempää kuin 20 prosenttia äänistä. EU:n komissio on haastanut VW:n ja Saksan tästä EU:n tuomioistuimeen.
Monet tarkkailijat ovat innoissaan vanhaan palaamisesta. VW:n ja legendaarisen kuplan tapana oli Ferdinand Porsche . Sodan jälkeen Porschen poika Ferry perusteli urheiluautotehtaan. Ferdinand Porschen jälkeläiset, Porschen ja Piechin suvut, omistavat edelleen yli puolet silti pörssissä noteerattavasta Porschesta.
Ferdinand Porchen tyttären poika Ferdinand Piech , joka yksin omistaa 13,2 prosenttia Porschesta, oli vuodet 1993 - 2002 VW:n pääjohtaja ja nyt hallintoneuvoston puheenjohtaja.
Monet ovat tyytyväisiä, että VW:stä tulee ainakin osittain taas perheyhtiö, sillä automaailmassakin perheyhtiöpohjaiset yritykset ovat menestyksekkäimpiä. Nyt Piech on todella osakkeenomistajien edustaja.
Monien analysoijien mukaan kolmen miljardin sijoittaminen kuralla olevaan VW:hen on suuri riski Porschelle.
Jos Mersulta tullut uusi VW:n merkkijohtaja Wolfgang Bernhard ja BMW:ltä tullut pääjohtaja Bernd Pischetsrieder onnistuvat saaneeraamaan konsernin, on sijoitus tietysti kannattava.