Uutiset

Rita runteli Texasia ja Louisianaa - mutta säästi Houstonin suurkaupungin

LK/REUTERS<br />Yaga&#39;s Cafén ulkoseinä romahti Rita-hirmumyrskyn kourissa Galvestonissa.
LK/REUTERS
Yaga's Cafén ulkoseinä romahti Rita-hirmumyrskyn kourissa Galvestonissa.

Hirmumyrsky Rita rantautui mantereelle lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa Texasin ja Louisianan rajan tuntumassa Yhdysvalloissa. Mukanaan Rita toi tuhoa ja hävitystä, vaikka ensimmäisten arvioiden perusteella kaikkein pahimmalta saatettiin välttyä.

  Hirmumyrsky Rita laantui lauantaina trooppiseksi myrskyksi. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus huomautti kuitenkin, että myrskytuulet puhaltavat edelleen runsaat 33 metriä sekunnissa.

Myrskyn arvioidaan tuovan mukanaan rankkasateita vielä useiden päivien ajan. Itäisessä Texasissa, läntisessä Louisianassa ja Arkansasin eteläosissa vettä voi tulla noin 25-38 senttiä.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Rita iski mantereeseen texasilaisen rajakaupungin Sabine Passin ja Louisianassa sijaitsevan Johnson's Bayoun välillä. Mantereen kohdatessaan Rita luokiteltiin kolmosluokan hurrikaaniksi, mutta myrsky heikkeni myöhemmin viisiportaisen hirmumyrskyasteikon heikoimpaan luokitukseen eli ykkösluokkaan.

Yhdysvaltain neljänneksi suurin kaupunki Houston säästyi pahimmalta, mutta muun muassa Beamountin tärkeä öljykaupunki ja monet Meksikonlahden tärkeistä öljynjalostamoista olivat suoraan myrskyn reitillä. Vahinkojen määrää oli vielä lauantaina mahdoton arvioida.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sähköt olivat poikki yli kahdelta miljoonalta ihmiseltä Texasissa ja Louisianassa.

- Tämä on uskomatonta. Tuhoja tulee olemaan todella paljon, arveli suoraan myrskyn reitillä olleen Lake Charlesin kaupungin poliisipäällikkö Tommy Davis paikalliselle televisioasemalle.

Tiedotusvälineiden mukaan Lake Charlesin lentokenttä on kärsinyt pahoja vaurioita, ja kaupungin eteläosassa tulvavedet olivat nousseet jopa kolmen metrin korkeuteen.

New Orleans kärsi lisää

Surkeassa kunnossa jo entuudestaan ollut New Orleans vettyi lauantaina lisää, kun rankkasateet saivat vesimassat vyörymään yli suojavallien.

  Armeijan pioneerijoukot aikoivat paikata valleja pudottamalla helikoptereista hiekkasäkkejä ja ajamalla valleille rekkakuormittain lisää maata, mutta surkea sää esti korjausyritykset.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush perehtyi hirmumyrsky Ritan tuhoihin ja kulkureittiin lauantaina kaukana itse myrskyalueesta, puolustusministeriö Pentagonin pohjoisen alueen johtokeskuksessa Colorado Springsissä Kalliovuorilla.

Upseerit selvittivät presidentille sademäärä- ja tulvaennusteita sekä armeijan pelastustoimia. Bushin mukaan viranomaiset olivat tällä kertaa hyvin valmistautuneita myrskyyn.

- Minua rauhoittaa tieto siitä, että liittohallituksemme on hyvin organisoitunut ja hyvin valmistautunut Ritaa varten, Bush sanoi.

Bush kehotti kuitenkin kaikkia myrskyalueen asukkaita pysymään turvassa, kunnes myrsky on varmasti ohi.

  Ensimmäisten tietojen perusteella hirmumyrsky Rita ei ole vaatinut kuolonuhreja ainakaan Louisianan osavaltiossa. Viranomaiset muistuttivat kuitenkin lauantaina, että lopullisia arvioita ei vielä voi tehdä.

- Minun tietooni ei ole tullut kuolemantapauksia. Mutta olemme vasta hyvin aikaisessa vaiheessa, muistutti Yhdysvaltain kansalliskaartin eversti Pete Schneider .

Louisianan hätäaputoimiston varajohtaja Jeff Smith kertoi etsintöjen olevan käynnissä, mutta muistutti, että monet ihmiset lähtivät evakkoon jo ennen myrskyä.

Meksikonlahtea runnellut edellinen hirmumyrsky, Katrina, tappoi Yhdysvalloissa yli tuhat ihmistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Texasin viranomaisille tuli lauantaina kiire varoittaa hirmumyrskyä evakkoon lähteneitä palaamasta kotiin liian aikaisin. Myrskykeskus iskeytyi kovimmalla voimallaan Texasin itärannikolle ja Louisianan lounaisosiin, kun suurin joukkopako oli rannikolta ja Houstonin alueelta pohjoiseen, länteen ja etelään.

Arviolta 2,5 miljoonaa texasilaista lähti kodeistaan Yhdysvaltain historian suurimmassa joukkoevakuoinnissa. Monet joutuivat etsimään suojaa teiden varsilta sen jälkeen, kun he olivat juuttuneet tuntikausiksi ruuhkaan.

Valtateiden varsilla oli useita hylättyjä autoja, joista bensa oli loppunut.

Ihmisillä oli heti myrskytuulien heikentyessä ymmärrettävä kiire takaisin koteihinsa. Pakomatkaa haittasi ankara helle, nyt Texasissa ja Louisianassa on rankkasateita.

TS/
TS/