Uutiset

Näsmanit ottavat myrskyn
vastaan kodissaan Houstonin lähellä

LEA PEUHKURI

Houstonin lähellä asuva paraislainen TomNäsman perheineen valmistautui perjantaina ottamaan Ritan vastaan omassa kodissaan. Neljä vuotta Yhdysvalloissa asuneet Näsmanit eivät varsinaisesti edes harkinneet myrskyn tieltä lähtemistä.

- Olen aika luottavainen siitä, että täällä ei pääse tapahtumaan mitään pahempaa. Asuinalueemme sijaitsee ylängöllä, noin 80 kilometriä rannikosta ja 30 kilometriä Houstonista. Ainoa asia, mikä huolestuttaa, on puiden kaatuminen kovassa tuulessa talon päälle, GAC-laivahuolintayhtiön Amerikan aluejohtajana toimiva Näsman kertoi perjantai-iltana Suomen aikaa.

- Houston tulee varmaankin tulvimaan. Viimeksi, kun hirmumyrsky iski Houstoniin 2001, keskustassa oli pahoja tulvia.

Näsmanin perheeseen kuuluu vaimo Tiinan ohella kahdeksanvuotias poika Hans . Heillä ei ole aikaisempaa kokemusta hirmumyrskyistä Yhdysvalloissa. Tom Näsman on nähnyt pahoja myrskyjä Japanissa.

- Ihmiset ovat ylipäänsä täällä rauhallisia, eikä heillä ole paniikkia. Jotkut ovat päättäneet lähteä, mutta suurin osa esimerkiksi meidän asuinalueella asuvista on päättänyt jäädä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Mitään ei opittu Katrinasta"

Näsman kritisoi viranomaisia huonosta päätöksenteosta.

- Täällä ei ole opittu mitään Katrinasta. Tiet ovat täysin tukossa, vaikka rannikolle johtavat kaistat ammottavat tyhjyyttään. Ne olisi pitänyt avata pohjoiseen menevälle liikenteelle!

Näsmanit varautuivat myrskyn tuloon pikku hiljaa.

- Olemme teipanneet ikkunat ja meillä on ruokaa moneksi päiväksi, samoin tulitikkuja ja kynttilöitä. Sähköt saattavat mennä poikki.

- Aiomme nyt illalla katsella televisiota ja kuunnella radiota. Lisäksi seuraamme tilannetta internetistä. Nukkumaan aiomme käydä alakertaan, vaikka luulen, ettei nukkumisesta tule oikein mitään yöllä, Näsman kertoi puoli kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa.

Hirmumyrskyn ennustettiin iskevän alueelle keskiyön tietämillä eli noin yhdeksältä aamulla Suomen aikaa.

- Nyt täällä on mitä parhain golf-sää, aurinkoista ja 32 astetta lämmintä. Monet ihmiset näkyvätkin liikkuvan ulkona, kaiketi saadakseen muuta ajateltavaa, Tom Näsman luonnehti.