Uutiset

Joukkopako Ritan tieltä kiihtyi Texasissa lähes täydeksi kaaokseksi

LK/REUTERS<br />Ensimmäiset Rita-hurrikaanin nostamat myrskyaallot iskivät rantaan Galvestonissa perjantaina.
LK/REUTERS
Ensimmäiset Rita-hurrikaanin nostamat myrskyaallot iskivät rantaan Galvestonissa perjantaina.

Joukkopako Meksikonlahden rannikolla Yhdysvalloissa muuttui perjantaina lähes täydeksi kaaokseksi, kun kymmenettuhannet ihmiset yrittivät päästä pois aluetta lähestyvän hirmumyrsky Ritan tieltä. Hurrikaanin odotettiin iskeytyvän rannikolle lauantaina aamulla Suomen aikaa.

Ainakin 24 ihmistä sai surmansa, kun pakenevia ihmisiä kuljettanut bussi syttyi tuleen Dallasin ulkopuolella Texasissa. Bussissa oli noin 45 matkustajaa, joista suurin osa oli ilmeisesti evakuoitu hoitokodista Houstonista Bellairen alueelta. Eloonjääneet kuljetettiin sairaalaan Dallasiin.

Palon syy ei ollut tiedossa. Silminnäkijät kertoivat bussista kuuluneen kolme räjähdystä, joiden paikallisen poliisin tiedottaja arvioi liittyneen bussissa olleisiin happisäiliöihin. Silminnäkijöiden mukaan tulipalo alkoi pian sen jälkeen kun bussi oli pysähtynyt renkaan vaihtoa varten.

Rita heikkeni päivällä paikallista aikaa kolmosluokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Sen tuulet puhalsivat kuitenkin edelleen lähes 56 metrin sekuntivauhdilla. Säätieteilijöiden mukaan on mahdollista, että myrsky heikkenee edelleen kolmosluokkaan ennen kuin se saapuu mantereelle.

Myrskyn arveltiin kohtaavan mantereen lähellä Texasin ja Louisianan osavaltioiden rajaa. Rita on kuitenkin jatkuvasti muuttanut suuntaansa, mikä on tehnyt viranomaisille vaikeaksi sijoittaa joukkoja tulevaa pelastusoperaatiota varten.

Myös Houstonin lentokenttä suljettiin päivällä paikallista aikaa.

Edellisen hirmumyrskyn, Katrinan, runtelemassa New Orleansissa oltiin jälleen vaikeuksissa, kun vesi alkoi rankkasateiden seurauksena valua yli kaupunkia suojelevan vallin. Ainakin yksi New Orleansin kaupunginosista joutui veden valtaan.

LK/REUTERS<br />Viranomaiset tutkivat tulipalossa tuhoutuneen evakuointibussin jäännöksiä Dallasin lähellä perjantaina.
LK/REUTERS
Viranomaiset tutkivat tulipalossa tuhoutuneen evakuointibussin jäännöksiä Dallasin lähellä perjantaina.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Hirmumyrsky Rita Saksan sääpalvelun perjantaina julkaisemassa satelliittikuvassa.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Hirmumyrsky Rita Saksan sääpalvelun perjantaina julkaisemassa satelliittikuvassa.