Uutiset

Valiokunta ei puuttunut tekijänoikeuslain sisältöön

Helsinki (STT)

Eduskunnan suuri valiokunta ei odotetusti avannut uuden tekijänoikeuslain pykäliä, kun se hyväksyi lakia koskevan mietinnön perjantaina.

Äänin 15-10 valiokunta otti mietintöönsä lausuman, jossa hallitus velvoitetaan edistämään mahdollisuuksia kopioida teoksia omaan käyttöön.

Hallituspuolueet sopivat ponnen muotoilusta jo aiemmin tällä viikolla kulttuuriministeri Tanja Karpelan (kesk) kanssa.

Menettelyyn tyytymätön oppositio olisi halunnut puuttua myös lain sisältöön. Se ajoi kiistanalaisen kopiointipykälän muuttamista siten, että se olisi selkeästi sallinut cd- ja dvd-levyjen kopioinnin sekä tarvittaessa myös kopiosuojauksen murtamisen.

Äänestyksessä tappion kärsinyt Jan Vapaavuoren (kok) esittämä kopiointipykälän muotoilu oli kopioitu Paavo Lipposen (sd) kakkoshallituksen tekijänoikeuslakia koskevasta esityksestä.

Silloinen ensimmäinen yritys muuttaa tekijänoikeuslakia EU:n direktiivin mukaiseksi raukesi aikapulan vuoksi viime vaalikauden lopussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uuteen nyt käsittelyssä olevaan hallituksen esitykseen pykälää ei otettu samansisältöisenä, koska EU:n komissio suhtautui siihen nyreästi.

Suuren valiokunnan mietintö pani pisteen kiistelylle tekijänoikeuslain sisällöstä. Siihen ei eduskuntakäsittelyssä voi enää tehdä muutoksia.

Laki tulee täysistunnossa ns. jatkettuun ensimmäiseen käsittelyyn ensi viikolla. Lopullisesti se on määrä hyväksyä 4. lokakuuta, jolloin voidaan vielä äänestää uusista lausumaesityksistä.

Tekijänoikeudet ja kuluttajat vastakkain

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd) korosti, että asiassa ovat tekijänoikeudet ja kuluttajien oikeudet vastakkain. Hallitusryhmät ovat pyrkineet hänen mukaansa asettamaan kirkon keskelle kylää niin, että molemmat otetaan huomioon.

Uuden näkökulman aiheeseen tuoneella ponsipäätöksellä otetaan Kiljusen tulkinnan mukaan samalla lisäaikaa vuoden verran lainvalmistelulle ja asian käsittelylle. Ensi vuoden loppuun mennessä eduskunta saa opetusministeriöltä selvityksen, miten markkinat ovat ottaneet kopiosuojauksessa huomioon kuluttajien intressit.

Valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok) piti valitettavana, että asiasta tuli arvovaltakysymys ennen kaikkea Karpelalle. Vilénin mukaan lainvalmistelussa ilmeni puutteita ja opetusministeriöstä tuli hyvin ristiriitaista tietoa käsittelyn aikana.

- Laki on jo nyt vanhentunut ja ristiriitainen. Hallituksen tulisi aloittaa nopeasti uuden korjaavan lakiesityksen valmistelu esimerkiksi komiteapohjalta, Vilén toivoi.

Suuren valiokunnan hyväksymän ponnen takana olivat kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat ja vihreiden Rosa Meriläinen . Toinen vihreiden edustaja Heidi Hautala oli opposition rintamassa. Hautalan mukaan vihreiden ryhmässä on sekä kuluttajien että tekijänoikeuksien haltijoiden näkökulmaa painottavia jäseniä.