Talous

Ostotarjous riitaannutti Skandian hallituksen ja osakkeenomistajat

JUHANI ROIHA

Ruotsalaisvakuutusyhtiö Skandian hallitus käy puheenjohtajaansa Bernt Magnussonia ja samalla useita suuromistajia vastaan torjumalla eteläafrikkalaisen Old Mutual-vakuutusyhtiön ostotarjouksen.

Tarjous on arvoltaan noin 4,8 miljardia euroa - 4,70 euroa osakkeelta.

Skandia-hallituksen enemmistön mukaan tarjous on yksinkertaisesti liian huono. Skandia pärjää yksinkin, hallitusenemmistö tuumii.

Old Mutualin kolmen viikon takaraja Skandia-vastaukselle umpeutui perjantaina. Tarjous oli niin ehdollistettu, että Skandian hallituksen oli ilmoitettava siihen kantansa. Sen se teki vastausajan päättyessä.

Skandia päätyy hankalaan tilanteeseen, jossa sen hallitus on eri mieltä yhtiön suuromistajien kanssa yhtiölle täysin ratkaisevassa kysymyksessä.

Old Mutualin mukaan sen haastattelemien Skandian osakkeenomistajien selvä enemmistö sanoo tarjoukselle kyllä. Old Mutual sanookin pitävänsä tarjouksensa voimassa ja jatkaa näin tarjousprosessiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tarjouksemme ei ole mitenkään vihamielinen, Old Mutualin toimitusjohtaja Jim Sutcliff sanoi perjantaina Tukholmassa.

Pallo on omistajilla

Suuri ruotsalaisomistaja, Toinen eläkerahasto, joka omistaa Skandia-osakkeita 3,2 prosenttia, torjuu jyrkästi tarjouksen.

Bernt Magnusson sanoo olevansa valmis eroamaan, mutta istuu paikallaan toistaiseksi. Hän sanoo hallituksen vähemmistön kanssa kyllä tarjoukselle.

Skandia-hallituksen enemmistö, kahdeksan jäsentä, suhtautuu kielteisesti ostotarjoukseen. Hallituksen enemmistö suosittaa osakkeenomistajille, että ne sanoisivat ei koko tarjoukselle.

- Osakkeenomistajien asia on ottaa kantaa, istunko vastedeskin Skandian hallituksen puheenjohtajana tai en, Magnusson sanoi perjantaina.

Skandiaa ovat parin vuoden ajan kiusanneet yhtiön entisen johdon ja varsinkin entisen toimitusjohtajan Lars-Eric Peterssonin omavaltaisuudet muun muassa bonus- ja optio-ohjelmien tulkinnoissa.

Ylisyyttäjä Christer van der Kwast on jo julkistanut syytteen Peterssonia vastaan.

Oikeutta käydään ensi vuoden alusta.

"Työrauha vaarassa"

Ruotsalaisen Toisen eläkerahaston toimitusjohtaja Lars Idermark sanoo, ettei tarjous paranna Skandian työrauhaa.

    Myös Ruotsin osakesäästäjien keskusliitto suhtautuu tarjoukseen kielteisesti ja vaatii Skandian hallituksen puheenjohtajaa Bernt Magnussonia eroamaan paikaltaan.

- Vähemmistön on tunnustettava tilanne, tehtävä oikeat johtopäätökset ja erottava, osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Lars-Erik Forsgårdh sanoi perjantaina.

Skandian ja Old Mutualin fuusion puoltajien mukaan yhtiöiden yhdistyminen olisi teollisesti ja taloudellisesti oikein.

- Uskomme yhtiöiden yhdistymiseen. Toivomme, että osakkeenomistajat hyväksyvät tarjouksen, sanoo Lars Fröberg Cevian Capital -yhtiöstä, joka omistaa Skandia-osakkeita 3,4 prosenttia.

Nordea on myös yksi Skandian pääomistajista (3,5). Se lupaa kertoa kantansa Old Mutualin tarjoukseen lokakuun puolivälissä.

Skandia-osake menetti Tukholman pörssissä arvostaan vajaat kaksi prosenttia perjantaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy