Uutiset

Suuri koalitio yhä lähempänä Saksassa

RISTO K. TÄHTINEN

Saksan parlamenttivaalien jälkeinen viikko on supistanut maan realistiset hallitusvaihtoehdot yhteen; CDU/CSU:n ja SPD:n suuri koalitio on ilmeisesti ainut vaihtoehto enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Eilen perjantaina kristillisdemokraattien johtajat Angela Merkel ja Edmund Stoiber tapasivat vihreiden johtajat Claudia Rothin ja Reinhard Butikoferin ja keskustelivat puolitoista tuntia vihreillä täydennetyn mustakeltaisen hallituksen eli CDU:n, FDP:n ja vihreiden ns. Jamaika-hallituksen mahdollisuuksista. He eivät sopineet uudesta neuvottelusta. Ensi keskiviikkona CDU ja SPD keskustelevat toista kertaa. Jos tunnustelut eivät edisty, voivat vihreät ja CDU tavata toistamiseen.

Vihreiden lähtö porvarihallitukseen kaatunee vihreiden kenttäaktiiveihin. Vaikka suuri osa vihreiden äänestäjistä on porvarillisia saksalaisia, puoluekokoukseen kokoontuu paljon vasemmistolaisempaa väkeä. Vihreiden johdolla olisi suuria vaikeuksia saada tämä väki hyväksymään osallistuminen porvarihallitukseen. Syrjään vetäytynyt vihreiden vahva mies, entinen ulkoministeri Joschka Fischer vaati vihreitä avautumaan myös yhteistyöhön porvaripuolueiden kanssa, mutta hyvin varovaisesti. Myös CDU:ssa ja erityisesti Baijerin CSU:ssa monet eivät voi kuvitellakaan yhteistyötä mielivihollisten kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saksan hallitusmalli ei tarkkailijoiden mukaan selviä ensi viikollakaan. Puolueet odottavat ensi viikon sunnuntaina järjestettävien jälkivaalien tuloksia Dresdenin vaalipiiristä 160, joka kattaa Elben jakaman kaupungin läntisen puolen.

Suuren koalition muodostamisen suurimpiin ongelmiin kuuluu, kuka on tuleva liittokansleri. Paikalle haluavat edelleen Angela Merkel ja hävinneen punavihreän hallituksen Gerhard Schröder . Emnid-tutkimuslaitoksen mielipidekyselyssä Merkel löi niukasti Schröderin. Enemmistö halusi Saksaan suurta koalitiota. Saksalaisista vain joka viidennes haluaa poliitikoille vaikean vaalituloksen vuoksi uusia vaaleja. Ja jos uudet vaalit tulisivat, ihmiset eivät äänestäisi merkittävästi toisin, kertoo Saksan kakkostelevion Politbarometer.