Uutiset

Turun epäilty terroriverkosto
suojelupoliisin tutkinnassa

Turun Sanomat, Helsinki

Sisäministeri Kari Rajamäki rauhoittelee kohua Turun epäillystä terroristien rahoitusverkostosta.

- Tämäntyyppisiä tietoja on koko ajan selvitetty, ja mikäli todisteita saadaan, niihin suhtaudutaan äärimmäisen tiukasti ja vakavasti, Rajamäki sanoo.

Hän ei halua suoraan ottaa kantaa suojelupoliisilla tutkinnassa olevaan tapaukseen. Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että Turussa toimiva parinkymmenen hengen verkosto toimittaa rahaa pommi-iskuja tekeville järjestöille Irakissa. Suojelupoliisi on todennut vain, että asia ei ole sille vieras.

- Suojelupoliisi ei nuku, vaan ammattitaito ja toimialan tuntemus ovat kunnossa, Rajamäki sanoo.

Rajamäen mukaan on selvää, että lisääntyvä ääri-islamilaisuus Euroopassa kertoo yhdestä asiasta: vähemmistöjen kotouttamisessa on epäonnistuttu.

- Koko EU:ssa on herätty ymmärtämään, että olemme epäonnistuneet aika pahasti. Lontoossa ja Madridissa ja Hollannissa iskun tekivät jäsenmaan kansalaiset.

- Meillä on ollut Euroopassa menneinä vuosina hyvä sydän ja valmius avata ovia, mutta vastuu on loppunut siihen. Kotouttamispolitiikka on lähes täysin laiminlyöty, Rajamäki sanoo.

Hänen mielestään vähemmistöjä ei ole onnistuttu johdattamaan eurooppalaiseen oikeuskäsitykseen. Kaupunkeihin on syntynyt valtaväestöstä eristäytyneitä kulttuureja.

- Kun naisten tasa-arvo on jäänyt varmistamatta ja työhön osallistuminen ja koulutus hoitamatta, on jäänyt myöskin lasten koulutus ja kotouttaminen. Suomi ei ole tässä ensimmäinen hälytysmerkki. mutta myös meillä on tässä töitä, Rajamäki sanoo.