Uutiset

Makeanhimo näyttää
olevan perinnöllistä

Helsinki (STT)

Jos karkkihammasta kolottaa usein, saattaa syy löytyä geeneistä. Suomalaisista perheistä kerättyjen alustavien tutkimustulosten mukaan mieltymys makeaan näyttäisi olevan perinnöllistä ja siirtyvän geenien mukana sukupolvelta toiselle.

Suvussa vaikuttaisi kulkevan myös taipumus rasvaisiin ruokiin. Sen sijaan mieltymys suolaisiin elintarvikkeisiin ei selity perimällä.

Geenien vaikutusta ruokakäyttäytymiseen selvitetään Helsingin yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa. Alustavia tuloksia esiteltiin torstaina Helsingissä Suomen Akatemian Tiedeviikoilla. Lisää tietoa makumieltymysten perinnöllisyydestä saadaan, kun laaja kaksostutkimus aikanaan valmistuu. Siihen on tarkoitus kerätä 3 000 koehenkilöä Suomesta, Britanniasta ja Tanskasta.

Tutkimuksessa mukana oleva professori Hely Tuorila Helsingin yliopistosta odottaa mielenkiinnolla, onko olemassa erityinen "makean hampaan geeni".

- Makea miellyttää ihmisiä aina jo vauvasta saakka. Mieltymyksen voimakkuus kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti. Esimerkiksi viehätys hyvin makeaan vesiliuokseen kulkee tutkittujen suomalaisperheiden perusteella suvussa.

Vuosina 2002-2004 tehdyssä perhetutkimuksessa oli mukana 156 koehenkilöä. Heidän maku- ja hajuaistimuksiaan testattiin aistinvaraisin kokein. Kyselylomakkeen avulla setvittiin muun muassa ruokia kohtaan koettavaa uutuudenpelkoa, joka sekin näyttäisi olevan perinnöllistä.

Lisäksi kyselyn pohjalta ilmeni, että painonhallintaan liittyvät erityispiirteet saattavat siirtyä geenien mukana.

- Kyky kontrolloida omaa syömistä voi olla perinnöllistä. Tätä on syytä tutkia enemmänkin, Tuorila sanoo.