Uutiset

Suomi voi olla ihmiskaupan
kohde- ja kauttakulkumaa

HEIKKI VENTO

Suomi saattaa sisäministeri Kari Rajamäen (sd) mukaan olla ihmiskaupan kohde- tai kauttakulkumaa. Hänen mielestään "lapsikauppaa ei voi sulkea pois". Ministerin mukaan Suomella ei kuitenkaan ole näyttöjä Yhdysvaltain tiedoille, että Suomen läpi kulkisi satoja ihmiskaupan uhreja vuosittain.

Rajamäki kertoi ihmiskauppaan liittyvistä arvioista ja epäilyistä tavatessaan toimittajia torstaina eduskunnassa. Rajamäki matkustaa lauantaina Yhdysvaltoihin pohjustamaan osaltaan Suomen EU-puheenjohtajakautta, joka alkaa ensi heinäkuussa.

Yhdysvaltain tietojen mukaan Suomen kautta kulkee vuodessa satoja ihmiskaupan uhreja. Rajamäki myönsi sen, että Suomi voi olla "kohde- ja kauttakulkumaa ja uhrit päätyvät seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi". Mahdollista on myös se, että läpikulkuun liittyy elinkauppaa.

Suomella ei kuitenkaan ole havaintoja USA:n arvioimista määristä vaan kyse on ollut 2-4 hengen ryhmistä.

Ihmiskauppaa Suomessa ja Suomen kautta saattavat Rajamäen mukaan hoitaa kiinalaiset rikollisryhmät. Tätä arvioita perustellaan Suomen ja Kaukoidän välisillä lentoyhteyksillä. Suurin osa uhreista tulee kuitenkin Venäjältä ja Neuvostoliiton entisistä osatasavalloista.

Rikoslakiin on lisätty rangaistukset ihmiskaupasta. Lisäksi ulkomaalaislakiin on tarkoitus lisätä säädökset ihmiskaupan uhrien suojelusta.

Yhdysvalloissa Rajamäen on tarkoitus tavata maan sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Michael Chertoff , oikeusministeri Alberto Gonzales ja liittovaltion poliisin FBI:n varajohtaja John S. Pistole.