Uutiset

Turun ja Pietarin suhde kestänyt puoli vuosisataa läpi mullistusten

TS/Arto Takala<br />Alla Manilova Pietarin lehdistökomiteasta painottaa kaupunkien kumppanuutta. Kauppatorilla oli mukana Turun kansainvälisten asioiden erikoissuunnittelija Matti Romppanen.
TS/Arto Takala
Alla Manilova Pietarin lehdistökomiteasta painottaa kaupunkien kumppanuutta. Kauppatorilla oli mukana Turun kansainvälisten asioiden erikoissuunnittelija Matti Romppanen.

EIJA LOUENIVA LEA PEUHKURI

Turku ei ole Pietarille vain läheinen ja pitkäaikaisin ystävyyskaupunki, vaan se on myös kumppani, painotti Pietarin päivien avajaissanoissaan keskiviikkona Pietarin lehdistökomitean puheenjohtaja Alla Manilova .

Kumppanuutta osoittavat hänen mukaansa Pietarin Turkuun tuoma näyttely - keskiviikkona avattu Pietarin tieteen ja tekniikan huiput

-näyttely Datacityssä - ja pietarilaisten liikemiesten mukanaolo päivillä.

Erikoisnäyttelyn tuominen Turkuun viestittää Manilovan mukaan siitä, että pietarilainen liike-elämä etsii aktiivisesti kumppaneita ja yhteistyömahdollisuuksia ulkomailta. Manilova tähdensi niin ikään Pietarin ja Turun aktiivista yhteistyötä Itämeren alueella. Aiheesta on torstaina kansainvälinen yhteistyöseminaari Sigyn-salissa.

Pietarin päivät avattiin Kauppatorilla aurinkoisessa säässä. Manilova vakuutti, että pietarilaiset tulevat mielellään Turkuun, jossa he tuntevat olonsa mukavaksi ja kotoisaksi. Hänen mielestään kaupunkisuhteista ei ole tullut pitkäaikaisuudesta huolimatta muodollisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Turku tukee Pietaria"

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell totesi ystävyyskaupunkisopimuksen olleen voimassa jo 52 vuotta. Viidentoista viime vuoden aikana on tapahtunut merkittäviä muutoksia Euroopassa. Myös Neuvostoliitto valtiona ja Leningrad kaupungin nimenä ovat kadonneet. Pietari ei Randellin mukaan ole palannut nimenmuutoksen myötä kuitenkaan vanhaan, vaan kaupunki asukkaineen on hakeutunut aktiivisesti eurooppalaiseen kehitykseen. Pietari on edelleen Venäjän ikkuna muuhun Eurooppaan.

Ystävyyskaupunkisuhteissa korostuu Randellin mukaan kaupunkien ja talousalueiden yritysten välisen yhteistyön kehittäminen. Tätä taustaa vasten turkulaisten ja pietarilaisten liikemiesten tapaaminen Datacityssä on tärkeä, totesi Randell. Hän painotti kaupallisen yhteistyön syvenemisen ja laajenemisen tärkeyttä.

- Pietari on ottamassa sille luontaisesti kuuluvaa roolia Itämeren alueen yhteistyöverkostoissa. Turku tukee Pietaria kaikissa niissä pyrkimyksissä, vakuutti Randell.

Yhteistyö entistä konkreettisempaa

13 vuotta yhteyksiä Turkuun työkseen pitänyt Igor Olegovits Lonskij iloitsi Pietarin päivien avajaisissa yhteistyön tulevaisuudesta.

- Neuvottelemme yhteistyöhankkeista laivanrakennuksessa ja informaatioteknologiassa, Pietarin ulkosuhteiden ja matkailukomitean varapuheenjohtajana toimiva Lonskij kertoi.

- Kaupunkiemme suhde on muuttunut huomattavasti 1990-luvun alusta. Yhteistyö on nyt paljon konkreettisempaa muun muassa talouden saralla.

Lonskij näkee, että taloudellista ja tieteellistä yhteistyötä voisi edelleen tiivistää.

- Turussa on saavutettu paljon informaatioteknologiassa ja uskon, että pietarilaiset voisivat oppia entisestään turkulaisilta kollegoiltaan.

1980-luvulla ja sitä ennen kaupunkien yhteistyö oli painottunut kulttuuriin, urheiluun ja koulutukseen, joita Lonskij pitää edelleen tärkeinä kaupunkien suhteelle.

Pietarin päivät näkyy Nevan rannoilla suorina lähetyksinä ja lehtijuttuina, sillä merkittävät pietarilaiset lehdet ja Pietarin oma tv-kanava ovat mukana ystävyyskaupunkitapahtumassa.

Pietarin tv-5:n toimittaja Olga Tonkonogova teki haastatteluja Kauppatorilla ja ja totesi kiireensä keskellä, että Turku on loistava kaupunki, hänen lempikaupunkejaan, jonne hän tulee mielellään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Avajaistapahtuman tyylirikko oli se, että esiintymislavan lähellä rehotti kansi auki Kauppatorin roskalaatikko.